Stojaković protiv kompjutera

Categories IT, SportPosted on

Na žalost Stojaković, Divac i kompanija ove godine neće se okititi šampionskim prstenjem. Nakon vrlo dobre sezone Sacramento Kingsi odigrali su očajno play-off, nekako bez želje i motiva. U odlučujućoj 7-oj utakmici u Mineapolisu Timberwolves-i su znali kako da zaustave glavnog strelca Sakramenta, tako da je Peđin procenat šuta pao na samo 35% (prosek u utakmicama sa Minesotom). Drugi prvi strelac Kingsa Kris Veber oporavio se od povrede tek pred play-off tako da nije imao vremena da vrati svoj učinak na 100%. Sve što je trebalo da Vukovi urade je da zaustave Stojakovića.

Iako naš istaknuti trener Žeravica u današnjoj Politici iznosi mišljenje da je Stojakovićev podbačaj stvar “psihološkog pada”, mislim da ipak nije stvar u tome. Naime, Timberwolves-i i njihov trener Saunders uvideli su glavnog “krivca” i potpuno su se predali onemogućavanju njegovih sposobnosti. U tome im je uveliko pomogla i moderna tehnologija, digitalni-video i kompjuterska tehnologija. Stojaković je praćen od ulaska u teren do povratka u svlačionicu. Zahvaljujući softveru za praćenje i analizu podataka prikupljenih na terenu trener Vukova mogao je utvrdi tačno ponašanje i kretanje našeg asa, a rezultat je bio stalo udvajanje Peđe i njegova potpuna “pokrivenost”.

Upliv modernih tehnologija usavremeni sport je ogroman i očigledan, a sve u cilju postizanja što bolji performansi sportista i rezultata. Kompjuteri i specijalizovani softver se koristi u skoro svim sportovima i to od selekcije igrača, preko trenažne i takmičarske faze, do posttakmičarske faze. Tehnologija menja sport, kako u poboljšanju performansi tako i u samom doživljaju sporta. Nove mogućnosti pružaju se sportistima, ali i publici kojoj su sada na raspolaganju pored TV-a, satelitski digitalni video (on demand), Web, potpune online statistike, virtuelne sportske kladionice i još mnogo toga

Pošto sam se dugo bavim odbojkom (i sada se rekreativno bavim), o ovom sportu i uticaju modernih tehnologija na njega, mi je najbliže da govorim (pišem). U odbojci su možda i prvi put viđeni lap-top računari na parketu. Treneri-statističari su u pauzama, inače vrlo čestim u odbojci, na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka davali precizne savete šefu stručnog štaba.

Naravno, u početku, praćena je samo osnovna statistika i to uz pomoć samo jednog računara. Da bi sve ovo kulminiralo na poslednjim Olimpijskim igrama u Sidneju (gde smo bili prvaci), gde je italijanska reprezentacija imala čak 5 tzv. trenera-statističara. Četvorica su bila u publici i vršili su beleženje, akviziciju podataka na svojim notebook računarima, a svi podaci su se slivali na SQL server koji se nalazio na notebook-u glavnog statističara na parketu. Za ove potrebe italijanska odbojkaška ekspedicija formirala je bežičnu WLAN mrežu kojom su cirkulisali podaci ka serveru, i specifični zahtevi glavnog stat. trenera ka saradnicima.

Zaista impresivno. Izgleda da će u budućnosti pobedu u nadmetanju odneti ona ekipa koja “probije” ili onesposobi konkurentski WLAN. ;)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *