Srbija – IT gateway prema istoku

Categories Ekonomija, ITPosted on

U najnovijem broju Ekonomistovog EBIT-a (broj 30) objavljen je intervju sa Šejmusom Malkonrijem (Seamus Mulconry) ICT konsultantom UNDP-a, koji je izneo vrlo interesantno poređenje i paralelu između njegove rodne Irske i Srbije.

Naime, Irska je povoljnom poslovnom i fiskalnom klimom pre mnogo godina omogućila velikim američkim kompanijama prodor na Evropsko tržite, čime je sebi obezbedila snažan poticaj opštem ekonomskom razvoju. Malkorni našu šansu vidi u iskorišćenju Ugovor o slobodnoj trgovini sa Zajednicom nezavisnih država i Ukrajinom. Ovaj ugovor je izvanredna prilika da u pogledu ICT sektora, Srbija zapadnoj Evropi (i uopšte Zapadu) postane svojversan “gateway” za transfer modernih informacionih tehnologija na veliki Istok (Rusija, Ukrajina, zemlje bivšeg SSSR-a).

Ovu priliku, pre ICT sektora, već u uvidele i iskoristile mnoge strane kompanije iz drugih privrednih grana. Primeri su brojni, a najočigledniji je primer Tarkett-Sommera koji je preko bačkopalanačkog Sintelona “dohvatio” pomenuto istočno tržište. Formirali su zajedničku firmu i sada grade dve fabrike podnih obloga u Rusiji. Slično ovome, i beogradska Delta (Delta Sport) je postala ekskluzivni zastupnik Nike-ja za Rusiju. Slične namere ima i hrvatski Agrokor koji naveliko ulaže u Srbijansku proizvodnju i preradu hrane, gde je jedan od ciljeva i približavanje istočnim tržištima pod vrlo povoljnim uslovima. Primera je mnogo, ali malo ili nimalo u ICT sektoru.

Ono što nam je potrebno za privlačenje značajnijih direktnih stranih investicija u ICT, po Malkoriju, je usvajanje međunarodnih poslovnih standarda, stabilnije zakonodavstvo i funkcionaln pravna država, ukidanje monopola u telekomunikacijama i veći broj kvalitetnih IT stručnjaka.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *