Sony Ericsson M600i

Categories MobilePosted on


Nakon nekoliko HTC-ovih PDA telefona u petak sam na test iz CT Computersa dobio Sony Ericsson M600i UMTS smartphone. SE M600i opet je za razliku od HTC-ovih predstavnika baziranih na Windows Mobile platformi, zasnovan na Symbian opertivnom sistemu sa nadograđenim UIQ 3 interfejsu.

M600i je vrlo specifičan uređaj s obzirom da pripada UMTS telefonima sa podrškom za 3G i brzi internet, a namenjen je pre svega poslovnim koirsnicima koji intenzivno komuniciraju i koriste sve blagodeti Internet servisa, od emaila, do integrisanog RSS čitača. Još jedan dokaz koji ide u prilog ovoj tvrdnji je nedostatak bilo kakve kamere, i one pozadinske i one frontalne, inače kod 3G telefona, namenjenih video pozivima. Ovo je jednostavno iz razloga što su u SE kooperaciji utvrdili da "poslovnjacima" ovo nije potrebno i da samo negativno opterećuje i zauzima skupoceniprostor unutar telefona.

Sony Ericsson M600i, koga je i sam James Bond promovisao u Casino Royalu, dolazi u dve boje crnoj i beloj, a krasi ga izuzetan, veliki touchscreen ekran dijagonale 2,5 inča i rezolucije 320 x 240px koji je opet za razliku od HTC-ovih konkurenata, mnogo osetljiviji na dodir te se njime zahvaljujući UIQ 3 interfejsu komotno može upravljati pritiskanjem prstima bez potrebe za posezanjem za priloženim stylusom.

Iako UIQ 3 obezbeđuje virtuelnu tastaturu za "kucanje" putem stylusa, M600i alternativno poseduje punu QWERTZ tastaturu zasnovanu na dvopoložajnim (dvokarakternim) tasterima. Tasteri su dosta sitni, te je "pogađanje" određene stranice tastera dosta teško, a s obzirom da se tastatura nalazi u donjem delu za pritiskanje tastera potrebna je velika veština, prvo – kako bi potrefili određeni karakter, a zatim i drugo – kako vam telefon ne bi ispao iz ruke.

M600i "u kompletu" sa UIQ3, definitivno nije za početnike, a i ovi napredniji korisnici će imati poteškoća u snalaženju sa lepim, ali dosta složenim intefejsom. Sa Symbian 9.1OS-om dolazi dosta aplikacija, opet okrenutim poslovnim korisnicima (PDF čitač, QuickOffice, Task manager…), od kojih me je najviše oduševio RSS agregator, a UIQ3 donosi i nekoliko impresivnih 3D igara.

Zbog svoje širine, u ruci veoma dobro stoji, osim u pomentoj situaciji tipkanja po tastaturi, a istovremeno je dosta "tanak" (14mm) tako da komotno može da se nosi u džepu. Telefon je opremljen sa 80MB interne memorije, a u paketu s njim dolazi i eksterna minijaturna memorijska kartica, Memory Stick Micro (M2), prvi puta predstavljenim upravo uz ovaj telefon, kapaciteta 64MB.

Cena ovog Sony Ericsson modela kod CT Computersa je oko 36.000 dinara, a do kraja nedelje izneću na blogu još utisaka o ovom telefonu, kao i video-zapis, a naravno potpuni uvid u sve mogućnosti ovom smartphonea moćićete na pročitate u sledećem broju Mobi magazina.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *