SOFA i "turizam"

Categories InternetPosted on

[imgo]http://img223.imageshack.us/img223/9862/image002kn2.jpg[/imgo]Prošlonedeljna poseta [url=http://www.serbiaembusa.org/eng/admin/data/HTML/SOFA-lat.htm]Tadića Vašingtonu i potpisivanje tzv. SOFA sporazuma[/url] o statusu američkih snaga na teritoriji druge države, izazvala je buru komentara, što podrške što negodovanja. Ovim sporazumom “reguliše se [b]položaj, ulogu i sve one obaveze koje američki vojnici [/b]imaju kada budu na teritoriji naše zemlje”.

Naravno, nigde se ne pominju “naši vojnici na američkoj teritoriji” što samo govori o [b]unilateralnosti ovog sporazuma[/b] i njegove suštinske prirode. Ali, otkud američki vojnici na našoj teritoriji? Neki će reći pa “oni su već tu, na Kosovu, u Srbiji”. Da, ali teritorija Kosova je u praksi van suvereniteta Srbije, i pod protektoratom je UN, tako da amerikancima tamo ni ne treba SOFA.

Sudeći [url=http://www.estripes.com/article.asp?section=104&article=38958&archive=true]prema izjavama[/url] [b]generala Zdravka Ponoša[/b] koji je bio u delegaciji Srbije, [b]treba očekivati masovan dolazak američkih vojnika u “turustičkoj misiji” (?!)[/b]:
[quote=”gen. Zdravko Ponoš”]So many American soldiers served in the Balkans, but have not visited Serbia,” he said.
“Many of them have some prejudice, unfortunately. [b]We want to give them opportunities to visit Serbia and Belgrade, and see the other side[/b][/quote] :)

I SOFA nije sve, naša delegacija sastala se i sa [i]Gen. Gregory Waytom[/i] koji zastupa [i]Nacionalnu gardu[/i] države Ohajo, kako bi dogovorili [b]saradnju sa mesnim teritorijalcima[/b]. Opet prema izjavi Ponoša, uskoro [b]treba očekivati dolazak trećepozivaca iz američke provincije koji bi trebali da obučavaju naše vojnike i upriliče nekakvu zajedničku vojnu vežbu (?!)[/b].

Nadalje, na pitanje novinara glasila američkih oružanih snaga “[b]šta Srbija očekuje od Pentagona[/b]”, Ponoš je uzvratio sa “[b]edukaciju[/b]”: [quote=”[url=http://www.estripes.com/article.asp?section=104&article=38958&archive=true]Stars and Stripes[/url]”]Asked what the Serbs are asking the Pentagon for, Ponos promptly replied, “education.”

“It’s good to have equipment and money, but more important is education and experience,” Ponos said. “Some day, equipment gets old, and money, you can spend.”[/quote]Da, lova se potroši, oprema zastareva, te nam preostaje samo znanje ;) To valjda trenutno jedino i posedujemo (da li uopšte i posedujemo?)

Please follow and like us: