Socijalne mreže kao polje za PR aktivnosti

Categories Društvene mreže, Internet marketingPosted on

Popularnost tzv. social network web okupljališta poput MySpace i sve više Facebook-a sve više doprinosi važnosti odgovarajućeg kompanijskog PR prisustva, te potrebi za adekvatno iskorišćenje tog potencijala. Social networking je globalno doživeo pravi bum tokom prošle godine i nekako tiho, ali vrlo intenzivno postao je mainstream aktivnosti prosečnog globalnog web surfera, čak u većem procentu nego blogovanje.

Ali otkud tolika privlačnost Social networkinga? Pa otud što ovakav tip web lokacija, više nego ikada, podstiče povezivanje jedinki. Vi možete sada da lagodno, bez ikakvih stega stupate u odnose (doduše ograničene prirode) sa najrazličitijim osobama, iz najrazličitijih delova planate, po raznorodnim, ali i nadasve brojnim interesnim sferama.

Sve navedeno govori o velikom značaju i neograničenom potencijalu Social networkinga, između ostalog, i kao platforme za izgradnju i vođenje pozitivne online PR strategije i Word of mouth marketing viralnog advertajzinga. Na Social networking lokacijama okuplja se na milione međusobno povezanih surfera, potencijalnih klijenata, partnera, kupaca, konzumenata, pa i konkurenata. Povezani i umreženi u grupe (Groups) čine nesvakidašnje paradigme potrošačkih grupa segmentisanih u heterogene tržišne niše (Market niches). Ove grupe, ovako fokusirane, čine gotovo idealan cilj za armiju marketera, advertajzera i inih, te idelano polje za izvođenje tananih sofisticiranih PR operacija.

U bližoj budućnosti sve kompanije koje vode računa o sopstvenom brendu moraće da obrate pažnju i usredsrede aktivnosti i na Social networking lokacije. Za razliku od PR-a kroz klasične medije, ovde imamo malo drugačiju situaciju, jer su se kod klasičnih medija mnogo lakše kontrolisali izvori informacija, što kod "umrežene mase" nije slučaj. Ovde je sve transparentno i praktično je svaka jedinka potencijalni nezavisni izvori informacija (snaga preoporuke). Ovim dolazimo do toga de je vrlo lako narušiti dobar imidž, te da ga je sve teže kontrolisati.

Primera ima i iz našeg okruženja, pomenuo bih B92 kao brand prema kome postoji evidentan polarizovani odnos, a zanimljivo je da je isti taj odnos je transponovan i na social networking okruženje. Idite recimo na Facebook i pretražite socijalne grupe po ključnoj reči B92. Kao rezultat dobićete nekih 20-tak grupa sa povelikim brojem članova, čija je polarizacija gotovo istovetna stanju stvari "na terenu".

Kao što se samo iz jednog primera može videti, dolazi doba transparencije u PR-u, te većih muka za kompanijske promotere, ali odlične alatke za generisanje veće prisutnosti i izgradnju brenda koja ima mogućnost da zaobiđe tipičnu averziju potrošača-korisnika prema klasičnim promotivnim aktivnostima.

Evo i dva pozitivna primera iz našeg okruženja kako treba iskoristiti potencijal social networking lokacija, a to su grupa internet provajdera CRI i regionalnog izdavačkog lidera Color Press Groupe.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *