SoapBox – Microsoft alternativa YouTube servisu

Categories InternetPosted on

Microsoft alternativa YouTube servisu SoapBox on MSN Video za sada je još u Beta test fazi i ograničen je za koršćenje za korisnike po pozivu. Pre neki dan popunio sam zahtev za pozivnicu i evo danas dobio potvrdan odgovor od MSN-a.

SoapBox za sada je još "u povoju" i neka toliku popularnost kao YouTube, ali s obzirom na praksu Majkrosofta nije nemoguće da ovaj servis u bližoj budućnost bude potpuno integrisan u neki od proizvoda (kako offline, tako i online), pre svega mislim na Vistu, odnosno sve Windows Media Player.

Ono što izdvaja ovaj servis u odnosu na recimo YouTube je to što "prima" gotovo sve važnije video formate (AVI, ASF, WMV, MOV, MPEG 1/2/4, 3GPP, DV, H.263, H.264), te da dozvoljava dodeljivanje tagova gledaocima radi njihove bolje kategorizacije i obezbeđuje mehanizam za postavljanje proizvoljnih RSS izvora tako da korisnici non-stop mogu biti informisani o novim video-sadržajima koji zadovoljavaju postavljene kriterijume (prema kategoriji, "producentu", tagovima ili ).

Za sada, sam plejer i baferovanje video sadržaja teku dosta sporo, a sam plejer zahteva Flash plug-in u verziji 9.x, što isto važi i za korisnički interfejs Soapboxa, što može biti pomalo otežavajuće jer zahteva dodatnu aktivnost od korisnika.

U nastavku možete videti primer video-zapisa (rad RSS agregatora na SE M600i) koji je sa kamere direktno prebačen na Soapbox bez potrebe za ikakvim konverzijama:

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *