Smenjena direktorka RTV-a

Categories MedijiPosted on

Kako je, ne bez kontroverze, došla pre neke dve godine na čelno mesto javnog informativnog servisa RUV Vojvodina,  tako je i otišla. Dinu Kurbatvinski Vranešević juče je sa "šest na prema tri" smenio Upravni odbor sa veoma spornim i kontroverznim obrazloženjem "da nije u dovljnoj meri uspela da poveća gledanost programa RUV" (?!)

Ruku na srce, iako je bilo spornih momenata pre i za vremen njenog mandata, ona je ipak za ove dve godine učinila nešto za napredak RTV. Osvežen je bajati vizuelni identitet RTV-a, dizajnirani su i postavljeni su novi TV studiji, u potpunosti je obnovljen vozni park novim vozilima, redizajirana je i programska šema koja je imala svojih svetlih trenutaka, osvežen je (u stvari, prvobitno je vaspostavljen) filmski program prepun filmskih klasika i kvalitetnije neameričke produkcije, večernji program ima više zabavnih i kvalitetnijih sadržaja, da ne zaboravim postavljen je na poečtku sporni web sajt koji sada liči na pravi info servis, dosta medijskih radnika RTV prošlo je BBC-jevu obuku…

Uzimajući u obzir sve navedeno, skor uopšte nije loš, a  primedba Upravnog odbora o povećanju gledanosti je apsurdna,  iz više razloga.

  • Ne može i ne treba javni servis da se takmiči u gledanosti sa komercijalni televizijama, jer su one ukalupljene po meri oglašivača – ne gledalaca, gledaoci su tu samo da "napune kvorum".
  • Javni medijski servis ne treba da zarađuje, već da bude u službi informisanja i EDUKACIJE (ovo nam najviše nedostaje) građana, svih vrsta i svih boja. Kada se poslednji put pogledali neki edukativni program ili naučno-popularnu (ne mora da bude "naučna") emisiji na bilo kojoj domaćoj TV?
  • Gledanost je relativno i neegzaktno merilo, tačnu gledanost je nemoguće utvrditi jer se zasniva na uzorku i proceni (TV nije Web), a gledanost nije jednako i kvalitet
  • po nekoj zdravoj logici, direktor ne bi trebao da se meša u uređivanje programa, to je posao urednika, a direktor je tu da obezbedi sve uslove za neometano poslovanje privrednog subjekta

Gledajući ove argumente, očigledno je problem u nečemu drugome, a ne u "gledanosti". Kako bilo, direktorka je smenjena a na njeno mesto je postavljen Blažo Popović dosadašnji urednik zabavnog programa, vrstan TV autor i novinar, ali se za njega ne može reći da je do sada imao neko menadžersko iskustvo, a to je za ovu poziciju od prevashodnog značaja.

Please follow and like us:

Comments are closed.