Školovanje stranaca

Categories Ekonomija, SvakodnevnicaPosted on

Nakon jučerašnjeg objavljivanja vesti sa sednice Vlade Srbije da je i formalno priznata Crna Gora, te da je Vlada donela “Закључак да се омогући црногорским држављанима да у погледу начина студирања буду изједначени са држављанима Републике Србије и наложила Министарству просвете и спорта да по овом питању припреми одговарајући акт“, u srbijanskoj javnosti pojavile su se brojne kontroverze, posebno u pogledu studanata iz Crne Gore. Čak se i na ES povela diskusija oko ovog otvorenog i problematičnog pitanja.

Ovaj “Zaključak” Vlade je veoma sporan, s obzirom da ide direktnona štetu građana Srbije i da se radi o nenamenskom i nesvrsishodnom trošenju budžetskih sredstava. Zašto bi država Srbija i njeni građani plaćali iz sopstvenog džepa školovanje stranaca? Umesto da država i univerzitet u celosti uberu značajandevizni priliv od “edukativnog biznisa”, donosi se “zaključak” o prosipanju poreskih prihoda.

Argument reciprociteta apsolutno ne stoji usled enormne nesrazmere dve biše federalne jedinice, koja je između ostalog i bila “kamen spoticanja”, i jedan od razloga (doduše, usled politike, minoran) raspada državne zajednice. Koliko se srbijanskih građana školuje na par crnogorskih fakulteta o trošku tamošnje države? Odgovor je, 2 ili čak 3. U isto vreme, u Srbiji se edukuje par desetina hiljada crnogorskih državljana.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *