Sirogojno i vodopad u Gostilju

Categories Fotografija, TravelogPosted on

Zlatibor - Serbia

Prosto je šteta što većina turista koji se odluče da odmor provedu na prelepom i živopisnom Zlatiboru, ne mrdaju dalje od svojih hotela, apartmana i samog turističkog centra. Toliko toga ima za videti, okusiti, probati, omirisati, iskusiti…

"Old Village" Sirogojno - Serbia

Spomenuo bih samo etno selo Sirogojno (pogledajte fotke) – pravi muzej na otvorenom, na pola sata lagane vožnje od centra Zlatibora. Zahvaljujući ljubaznim domaćinima i kustosima na autentičan način možete doći do saznanja kako se živelo u Srbiji krajem 19. i početkom prošlog veka.

U glavnoj muzejskoj kući dočekaće vas srdačna baka Rada koja će svima koji se interesuju potanko pojasniti odlike seoskog života u planini. Uspeo sam da snimi delić njene priče pa možete uživati:

"Old Village" Sirogojno - Serbia

Takođe kada ste već u Starom selu, obavezno svratite i do Krčme te probajte neko od tradicionalnih jela. Namerno ne kažem specijaliteta, već tradicionalnih jela, jer se radi o jelovniku karakterističnom za ovaj kraj i pomenuto istorijsko doba. Živelo se skromno i siromašno, tako da je i većina jela "pravo čudo ni iz čega".

Vodopad u Gostilju / Zlatibor - Serbia

Nedaleko od Sirogojna, dobro ušuškan, nadomak sela Gostilja (pogledajte fotke – rodno mesto Dimitrija Tucovića), lociran je pravi prirodni vodopad gde se voda obrušava sa stene u provaliju duboku više od dvadeset metara. Vodopad se nalazi na Gostiljskoj reci i istinsko je čudo prirode donedavno sakriveno od šire publike. Slike sigurno govore više od reči.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *