Safari 4 Beta

Categories SoftwarePosted on

Pre pa nedelja Apple je prestavio i ponudio za download razvojnu verziju  četvrte generaciju svog web browser-a zasnovanog na open source WebKit tehnologiji. Sa onom pretrhodnom verzijom 3 imao sam problema oko instalacije, ali sa ovom beta “četvorkom” nema tih problema.

Četvorka donosi unapređenja pre svega u interfejsu,  i navodno  u brzini – novi JavaScript engine “Nitro” je “četiri puta brži nego u Firefox-u 3.1” – U praksi ovo nije baš tako. Ukoliko pokrenete i konkurente browsere (FF, Opera, IE, Chrome), otvorite nekoliko tabulatora i učitate sajove koje često posećujete, subjektivno (kao kod određivanja temperature vazduha) nećete imati utisak velikog “ubrzanja”.

Ne znam kako vama, ali iako su sve nove verzije, svih browsera brže u odnosu na prethodnike, i dalje mi se čini da najbrži rendering web stranica imaju Opera i Chrome (subjektivno,  i u zavinosti od mnogo faktora).

Ipak, neke od interfejs novosti su osvežavajuće poput Cover Flow-a (na slici iznad) koji vizuelno surfovanje približava onom unutar iTunes aplikacije – prevlačenjem miša vrtite virtuelni karusel web stranica, a ova opciaj radi i sa Boookmarkslinkovima ali i sa stranicama History-ju.

Vezano za prethodni feature, je i nova opcija pretraživanja koja omogućava pretragu i stranica iz History-ju zahavaljujući tome što browser beleži i ikonice i ceo tekst pregledanih stranica u bazi.

Ipak , za sve one koji se profesionalno bave Webom, novi  Safari nudi Developer centar koji mnošto alatki za analizu i poboljšanje sopstvenih web stranica.

Pomenuo bih još samo i Smart Address polje koje je zahvaljujući unapređenjima najbolje od svih browsera.

Što se tiče “gladi za resursima”, Safari i ovde prednjači u utrošku memorije, što se može i videti, ali najhalapljiviji na procesorsko vreme je Google Chrome.

Kakva će finalna verzija biti, te ćemo videti, ali ova je sasvim ok – sve zavisi šta preferirate. I da, probao sam i mali uporedni test reprodukcije YouTube video klipova, najtečniji i najčistiji video daje očekivano  Google Chrome.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Sto se tice procesorske potrosnje mozda je relevantnije da se pokaze CPU Time kolona, koja prikazuje ukupno vreme koje su potrosili procesi, jer je CPU kolona samo trenutni pokazivac zauzeca procesora. Moguce da je u tom momentu isao video ili nesto slicno sto bi pojelo cpu i na drugim browserima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *