Saab 9-5 info-zabavni sistem

Categories Automobili, InfografikaPosted on

Pominjući Saab 9-5 ovih dana nisam stigao, prosto od velike količine informacija, da pomenem Saabov Infotainment sistem – čitav kompleksan sistem koji pruža podršku vozaču, omogućava komunikaciju, ali i zabavu sa sve putnike.

Kao i većina sistema, čini ga nekoliko komponenti, od board kompjutera sa informacijama koje emituje na kružnom LCD displeju untar brzinomera, preko velikog centralno postavljenog LCD ekrana u kombinaciji sa 11 Harman-Kardon zvučnika, do HUD displeja koji projektuje sliku na vetrobranskom staklu, a sve je “začinjeno” rešenjima koji nose nasleđe iz domena razvoja vazduhoplova.

Saab 9-5 Infotainment

Ovaj sistem pruža statusne (samoprovera sistema, pritisak u gumama, speed upozorenja…) i navigacione podatke i uputstva preko sva 3 displeja, i dodatno preko audio sistema, komunikaciju sa spoljnim svetom ostvarujete preko Bluetooth i kablovske veze, a sve nabrojano kontrolišete preko komandi na volanu i komandi glasom.

Glavni deo zabavnog sistema 8-inčni LCD ekran osetljiv na dodir, koji u funkciji vožnje prikazuje detaljnu navigaciju zasnovanu na mapama koje ste nalaze na hard disku. Dobro ste pročitali, ovaj automobil dolazi sa hard diskom koji, pored navigacionih mapa služi za skladištenje MP3 muzike i filmova, a za muziku je izdvojen JukeBox deo od 10 Gb.

Naravno, pored hard diska, sistem može da koristi i brojne spoljne izvore kao što su recimo DVD čitač za filmove, ili  USB konekcija u centralnoj konzoli za povezivanje USB memorije i pametnih telefona. Odmah po insertaciji USB memorije sistem vrši pretragu i vrši sistematizaciju MP3 muzike, tako da lako možete uživati u “eksternoj” muzici. Pored USB sticka, ovde možete povezati MP3 plejere, iPod, iPhone i bilo koji smartphone. Još jedna dobra stvar je što kada spojite telefon preko USB-a – možete da punite telefonsku bateriju!

Još bolje, nakon prvog uparivanja infotainment sistema preko Bluetootha sa vašim telefonom, svaki naredni put kada priđete vozilu, sistem ga prepoznaje i konektuje se na telefon. Takođe, kada se tako spoji, preko touchscreen displeja možete pristupiti telefonskom imeniku, listi poziva ili  porukama, sve naravno podržano glasovnim komandama.

Takođe pun Infotainmet sistem podrazumeva i još 2 touchscreen 8-inčna displeja sa potpuno zasebnim komandama za putnike na zadnjim sedištima koji su ugrađeni u poleđinu prednjih sedišta. Na ovaj način svi putnici u vozilu mogu fleksibilno i nezavisno za uživaju u multimediji tokom vožnje.

Kako to izgleda na delu možete videti u sledećem i video zapisu zabeleženom tokom posete novinara i blogera Saab fabrici:

Please follow and like us: