Sa Saabom 9-5 u Trollhättanu

Categories AutomobiliPosted on

New Saab 9-5 Test drive

Na poziv Saaba u četvrtak ujutro uputio sam se u nama daleki Trollhättan (“rodno” mesto Saaba), preko Beča i Geteborga. Stvarno je bila velika čast biti među 250 Top svetskih medija koji su u više grupa pozvani u Trollattan. Nakon prijatnog leta, preko Beča i manje strke u samom Beču da bi stigli na vezani let za geteborg, nakon ukupno nešto preko 3 sata kolega Darko iz SAT Media i ja stigli smo u (naravno) oblačni i kišni Geteborg.

Već na aerodromu dočekla ekipa iz Saaba sa osveženjem i prvim brifingom, gde nas je predstavnik Saaba ukratko informisao o novom Saabu 9-5, o putu do Trollhattena i ograničenjima vožnje u Švedskoj. Nakon uvoda i poznavanja, uputili smo se do aerodromskog parkinga gde nas je čekala flota novih “devet-petica”.

Svaki novinarski tim, iz svake zemlje imao je na raspolaganju po jedan Saab 9-5, a nama je “zapao” model sa novim 2.0 turbo dizel motorom od 160KS.

New Saab 9-5 Test drive

Gostoljubivi domaćini pripremili su nam vozila sa punim rezervoarima i svim odredištima ubeleženim u navigacioni sistem, a pored toga na raspolaganju je bio i RoadBook, odnosno pisano uputstvo za snalaženje na putu. Saab je odabrao gotovo dvostruko dužu rutu do Trollhattena, kako bi novinari vožnjom na različitim putevima osetili vozne osobine Saaba 9-5.

New Saab 9-5 Test drive

Tako sam lagano provozao prvih 200 kilometara u Švedskoj, strogo poštujući sva ograničenja brzine, jer ovde nema tolerancije za prekoračenja, tako da kazna za prekoračenje brzine od 0 do 15 km/h iznosi 150 evra.

Ali, to je bila idealna prilika da uživamo u pogledu na prelepe predele u Švedskoj. Zahvaljujući klimi bogatoj padavinama, u Švedskoj je sve zeleno, sa nepreglednim pašnjacima, i šumama borova i breza. Švedska je izuzetno nenaseljena, i takođe populacijski veoma razuđena, tako da stanovništvo u mnogome živi van gradova, što se i da primetiti pored puteva.

Putevi su besprekorni, prošireni, sjajno obeleženi i zbog divljači ograđeni žicom sa strane. Ali na žalost, nemoguće je isprobati performanse ovakvog jednog vozila, jer se ograničenja svoda na maksimalnih 60 do 70 km/h, dok se na autoputu maksimalno vozi do 110 km/h. U naseljenim mestima max. dozvoljena brzina je 50 km/h, a u stambenom delu samo 30 km/h. I što je vozačima u Srbiji jako “čudno”, svi poštuju znake i ograničenja. Recimo, ukoliko vozite do limita, apsolutno niko vas neće preteći, kako ne bi narušio ograničenje.

New Saab 9-5 - Hällered Test Track

Što se tiče vožnje i samog Saaba, kao i kod ostalih modela kokpit je koncipiran “oko vozača” i usmeren na njega, a interfejs je uprošćen u odnosu na prethodnu verziju sa grupisanim komandama po funkcijama. Naravno sve važnije i frekventno korišćenje komande su na volanu, poput kontrole Harman-Kardon ozvučenja sa 11 zvučnika, telefona i kontrolera krstaraće brzine.

Za nekoliko minuta se navikavate na interfejs, a što je interesantno i veoma korisno u vožnji to je HUD ili Head Up Displej koji projektuje brzinu, temperaturu i navigacione podatke na vetrobransko staklo, kao u avionu, tako  da ne morate da da skidate pogleda sa puta ukoliko treba nešto da podesite ili se informišete – sve najbitnije informacije nalaze se u fokusu vidnog polja.

Gledajući na drum, preko volanskih komandi podesite krstareću brzinu, skinete nogu sa papučice gasa i uživate u udobnoj vožnji. Automatski menjač je 6-brzinski, i pruža ekonomičnu vožnju, a prosečna potrošnja za pređenih 200 km/h bila je tačno 7 litara na 100 pređenih kilometara.

Nakon što su u Trollhatten stigle sve ekipe iz novinarske flote, domaćini su u Launch Centru, koji je zanimljivi koncipiran tako da se iza stakla press centra vidi ceo finalni proizvodni pogon, organizovali prezentacije čelnih ljudi Saaba koji su predstavili samu kompaniju i novi model 9-5.

Prvi je goste pozdravio predsednik i CEO kompanije Saab Jan Ake Jonsson koji ukazao na prebrođene poteškoće i samostalnu budućenost kompanije koja se odvajanjem od GM-a okrenula sebi i ponovo uzela “sudbinu u svoje ruke”:

Nakon njega, veoma interesantnu priču prezentovao je Magnus HanssonManager Global Product, koji se osvrnuo na tržišnu poziciju Saaba, glavne konkurente, komparativne prednosti i ukazao na stremljena i ciljeve kompanije. Interesantno je da je veliko istraživanje ukazalo da je Saab 9-5 drugi izbor kupcima na kon Audija A6 i da je to njegov najveći takmac u premium tržišnoj niši:

Nakon još par prezentacija, završili smo prvi planirani dan obilaska Saaba, a nakon smeštaja u prijatnom hotelu Swania, sa domaćinima smo završili na večeri u tradicionalnom švedskom restoranu Albert koji se nalazi na uzvisni iznad Trollhattena, sa čije terase se pruža divan pogleg na ceo grad, branu i sistem prevodnica po kojima je ovaj kraj poznat.

New Saab 9-5 Test drive

Evo i celog plana posete, a događaji sa drugog dana u narednom blog zapisu, a do tada pogledajte foto album i video zapise.

Program posete

Day 1

 • Arrival to Landvetter Airport, Gothenburg
 • Welcome and brief
 • Test drive to Trollhättan
 • Arrival to the Launch Centre in the Saab Automobile plant
 • Presentations
 • Discussion with partners on site
 • Media Centre and photo opportunity of static car

Day 2

 • Test drive to handling track
 • Short presentation of handling exercise
 • Discussion partners on site
 • Lunch
 • Continued test drive to the airport

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *