Sa 4. Sajma medija

Categories Internet, MedijiPosted on

Završen je i 4. po redu Sajam medija u Novom Sadu. Po broju izlagača i prema nekom medijskom publicitetu i odjeku, ovogodišnja manifestacija je malo “mršavija” od one prethodne. Ali ipak, pored ustaljenih sajamskih štanova koji su ove godine popunili samo halu Master centra, ovu manifestaciju čine i tribine koje okupljaju stručnjake i profesionalce angažovane u oblasti komunikacija.

Od desetak organizovanih tribina, odabrao sam dve koje sam posetio danas, poslednjeg dana sajma.

Tendencije PR-a u praksi u svetu i kod nas

Prvu tribinu, pod nazivom “Tendencije PR-a u praksi u svetu i kod nas” organizovalo je Društvo Srbije za odnose sa javnošću u saradnji sa novosadskim sajmom. Prvo, vrlo zanimljivo predavanje (pod radnim naslovom “Limun je sladak”) održao je mr Milenko Đurić, PR konsultant i jedan od osnivača Društva Srbije za PR.

Đurić je kroz primere iz prakse ukazao na važnost, standarde i etički momenat profesije “ljudi iz senke”, odnosno onih koji kreiraju nečiju sliku u javnosti, te rade na unapređenju te dvosmerne komunikacije. Kod nas je ova profesija vrlo “popularna”, a u stvari, iako oko 2000 zaposlenih radi u ovoj oblasti kod nas, jako je malo istinskih profesionalaca i znalaca svog posla.

Kao negativan primer rada i uopšte shvatanja PR-a, naveden je slučaj domaćih PR menadžera koji umesto da osmišljavaju strategiju korporativnog PR i sprovode je u delo radeći u senci, ovi najčešće igraju ulogu kojekakvog portparola, kako bi promovisali sami sebeumesto poslodavca, odnosno klijenta.

U nastavku tribine govorio je Boris Laboudović, vlasnik marketinške agencije Protokol i član međunarodne asocijacije profesionalnih komunikatora, koji je govorio na temu kretivnih komunikacija i profilisanju nove profesije – komunikatora. Labudović je istakao potrebu distinkcije marketinga i PR, kao odnos komercijale i komunikacije, koji gradeći interaktivan odnos koji rezultuje sinergijom.

On je takođe najavio i stvaranje neprofitne organizacije “C2”, centra za komunikacije sa nekoliko sektora, koja će edukacijom i okupljanjem stručnjaka iz ove oblasti, raditi na unapređenju kreativnih komunikacija Vojvodine kao evropske regije. Takođe, za kraj ovog meseca najavljen je izlazak prvog broja magazina za kreativne komunikacije “Primer”, koji će se štampati u 3000 primeraka i biće deljen zainteresovanim profesionalcima.

VoIP

Druga tribina se bavila “Internet protokolom s naglaskom na telefoniranje uz pomoć interneta” ili ukratko VoIP uslugama, a organizovala je već tradicionalno agencija Konekta iz Novog Sada. Ovde je bilo nekoliko govornika sa vrlo različitim stavovim i pogledima na prenos glasa putem Interneta.

Tribinu je otvorila g-đica Natali Gavrilova iz nemačke korporacije CCS koja se bavi prodajom gotovih VoIP rešenja. Govornica je dala kratak pregled stanja telekomunikacionog sektora u Nemačkoj pre, i nakon deregulacije ovog segmenta tržišta. Glavni pokazatelji ukazuju da se veliki deo telekom-saobraćaja prebacuje sa tradicionalnih kanala na Internet. U poslednje dve godine učinjeno je mnogo na standardizaciji ove tehnologije što je dovelo širenju ovih usluga i uvećanju prihoda svih onih koji posluju u ovoj oblasti.

U nastavku govorio je Gordan Remus iz hrvatske kompanije Vox-Mundi, tamošnjeg VoIP sistem integratora. Remus se osvrnuo nastanje telekomunikacija našeg zapadnog suseda, kod koga je učinjen veliki korak u opštem unapređenju telekomunikacija, opet nakon deregulacije ovog tržišta (razbijanja monopola). Nakon pristupa Hrvatske STO, deregulisane su telekomunikacije što je od 2002. godine (31.12.2002. prestao monopol HT-a) pa na ovamo dovelo do pravog buma VoIP usluga. Vrlo ilustrativan podatak, trenutno u Hrvatskoj posluje 26 IS provajdera i čak 13 VoIP operatera.

Dragomir Vasiljević zamenik ministra za telekomunikacije, ispredMinistarstva za kapitalne investicije, upoznao je učesnike tribine sa aktivnostima ovog ministarstva na definisanju politike i strategije razvoja telekomunikacija.

E, onda je za govornicu došao Simo Ivaneža iz YUBC neta i “sasuo rafal” na Telekom Srbije i poslenike koji stoje iza ovog “dinosaurusa”. Ivaneža je pokušao da ukaže na deo problema koji imaju provajderi Intenet i telekomunikacionih usluga, kao i na velo rigidan stav Telekom prema njihovim zahtevima i problemima.

Ubrzo zatim govornicu je zauzeo Dragan Kovačević iz Telekoma, koji je u stilu negdašnjeg političkog komesara izjavio u ime ove kompanije da se nada (i raduje) produžetku monopolskog statusa usled sporosti administracije i neformiranja Agencije za telekomunikacije (?!). Takođe, izjavio je da će se Telekom, uprkos opštem svetskom trendu,svim silama boriti protiv svake vrste VoIP-a(?!).

U međuvremenu, Sloba Marković sa Internodiuma ukazao je na deokorisnički aspekat uvođenja VoIP-a, odnosno na potencijalne pretnje koje dolaze od nedostatka regulative u ovoj oblasti i nedostatka tela koje će braniti interese potrošača.

A za kraj, evo kako je sam Novosadski sajam, tj. njihova press služba propratila ovu tribinu:
Citat:Zapaženo učešće na tribini imali su predstavnici Ministarstva za kapitalne investicije zaduženi za telekomunikacije i poštanski saobraćaj, predstavnici Telekoma Srbije, kao i stručnjaci Internet komunikacija iz nemačkog grada Nirnberga i vodećeg provajdera “Vox Mundi” u Hrvatskoj. Ni reči o izlaganjima IvanežeSlobe Markovića (valjda im iyneto nije po volji), ali bitno da su pomenuti “funkcioneri” koji su imali “zapažena učešća”.

Nije nego. Upravo se u ovom slučaju može nagovestit snaga bloga kao nezavisnog medija, koja se ogleda u drugačijem, nezavisnom, individualnom pogledu na svakodnevnicu.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *