RSS statistika u 2008.

Categories Blogosfera, InternetPosted on

Kako imam pravo bogatstvo web statistike za pregršt sajtova (skoro 40 sajtova pratim preko Google Analitycs servisa) prestavljam prvi u nizu zapisa o web statistici kroz male analize i preporuke. Za početak, evo statističkog pregleda RSS izvora Personal magazina.

RSS pretplatnici

Prvi pregled odnosi se na RSS pretplatnike (iliti prijavljene) koji prate sadržaje putem RSS agregatora ili mailing liste koje omogućava Feedburner servis.

 

Trenutno RSS izvor Personal magazina prati 450 pretplatnika od kojih je što je zanimljivo gotovo polovina e-mail pretplatnika. Već sam pisao o važnosti obezbeđenja e-mail pretplatničke forme na svakoj stranici jer time novostečenim posetiocima koji dolaze sa pretraživača nudite "udicu" na koju mogu da se zakače ukoliko ih dovoljno zainteresuje sadržaj na konkretnoj Entry stranici.

Trenutni prosečni dnevni prirast e-mail pretplatnika je oko 6 e-mail pretplatnika, i on je u disonantnosti sa prirastom e-mail pretplatnika na blogu. Razlozi se  delimično odnose na razliku na konceptualnu nivou, a delimično se odnose na navike. Klasični blogovi se radije prate putem RSS agregatora, jer su vezani za instantnost i brzinu reakcije blogera, dok su magazinski sadržaji "sporiji", tako da se na sporohodne informacije može sačekati "sutra" (praksa je da se e-mail kanalom jednom dnevno isporučuju agregirani novi sadržaji).

I jedno malo pojašnjenje, skok na grafikonu koji se dogodio krajem septembra odnosi se na spajanje Feedburner izvora i autohtong RSS izvora sa magazina. Do tada je bilo omogućeno da se zaintersovani prijavljuju na oba kanala, što je otežavalo praćenje, pa sam tada i njih 301 redirekcijom preusmerio na Feedburner izvor čime se upotpuno stanje i statistika.

RSS Reach

Ono što je možda i bitnije od prostog broja RSS pretplatnika je interakcija i stepen njihove angažovanosti na praćenju RSS izvora, a to možete videti u narednom grafikonu (odnosi se na period od 25. jula do sada). Ovu interaktivnost opisuje Reach kao ukupni broj pretplatnika koji su na bilo koji način bili u interakciji sa RSS sadržajima, a misli se na broj pregleda viewes; broj klikova clicks i broj preuzimanja sadržaja downloads.

Naravno, ni Reach ne uspeva da izmeri stvarnu ukupan broj pregleda pojedinačnih sadržaja zbog raznoraznih vrsta agregatora i servisa koji preuzimaju i integrišu RSS sadržaje u sopstveni, kada se gubi nit do Feedburnera i mogućnosti merenja.

Kao što vidite za talno 5 meseci ukupni Reach dostigao je 130.000 hiljada (kao što rekoh, cifra nije kompletna), a mnogo bitniji – dnevni Reach dostiže 2.500 što ukazuje na zanimljivost sadržaja za kranje korisnike.

Google AdSense for Feeds

Ove godine je Google je zapustio u javnu upotrebu i program AdSense for Feeds koji omogućava publisherima da emituju reklame kroz sopstvene RSS izvore.

Sa rastom RSS konzumacije raste i broj emitovanih reklama, tako da  sada dnevno kroz RSS feed Personal magazina plasira preko 600 Ad impresija, ali kao što sam već pre naglasio uz izuzetno nizak CTR koji dostiže 0,21% (oko 10 puta manje od CTR-a web stranica).

Takođe izuzetno je, proporcionalno nizak Ad eCPM tako da su i dalje potencijalni Ad prihodni kroz ovaj kanal zanemarljivi.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *