Robotska odbojka

Categories Sport, TechnoPosted on
Japan odbojka robot

Japan odbojka robot

Iako naslov sugeriše da možda tamo negde, neki “roboti” igraju odbojku – to nije slučaj. Roboti bar za sada ne igraju odbojku ali zato pomažu u treningu. I, možete pretpostaviti da se radi o Japanu, kao jednoj od vodećih zemalja u oblasti automatizaciej i robotike.

Naime, njihov nacionalni odbojkaški tim već izvesno vreme na treninzima koristi specijalnog robota – robotsku mašinu koja simulira rad trojnog bloka na mreži. Ukoliko niste do sada videli kako izgleda jedna takva mašina, teško da možete i zamisliti, pa pogledajte sledeći video:

Robot su razvili zajedno istraživači iz odbojkaškog saveza Japana i stručnjaci s tamošnjeg  univerziteta Tsukuba. Sam robot može da se programira, tak oda trenet čak može da odredi i simulira protivničku taktiku u domenu bloka. Ukoliko nafilujete računar s statističkim podacima (big data) o potencijalnim protivnicima – ovaj robot fantastično može da simulira blok (i uopšte taktiku) bilo kog tima.

Pored toga, trenet preko korisničkog interfejsa aplikacije može samostalno da psotavlja blok pristiskom na tastere

1 comment

  1. Hm, pa da li će nešto što se zove timski, grupni, društveni sport početi da se igra sa robotima…mislim da preterujemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *