Redizajn Svakodnevnice

Categories IA-UI-HCI, Web designPosted on

Došlo je vreme i za redizajn Svakodnevnice. Blog je kompletno redizajniran, sa dodatnim izmenama u PHP kodu, a sve to pre svega iz funkcionalnih razloga.

Ukoliko ne vidite izmene, ili vidite nekakvu “brljotinu”, pritisnite taster [F5] par puta.

Osveženi dizajn i struktura (IA) su preživeli dosta izmena, iz razloga veće funkcionalnosti, boljeg i lakšeg praćenja izmena, te uvećanja čitljivosti zapisa.

 • Linija menija prebačena je na levu stranu. Meni koji je Bblog-ovim šablonom postavljen na desnu stranu, premešten je na uobičejenu levu stranu, što poboljšava snalaženje posetilaca na sajtu.
 • Meniju su dodate nove kategorije. Tu su linkovi ka domaćim i stranim blogovima, dnevnim zanimljivi linkovi, a ubuduće biće tu još mnogo toga zanimljivog.
 • Blog je sada potpuno urađen u CSS-u. Bblog šablon je bio kombinacija HTML tabela i CSS sekcija.
 • Nova kolorna šema, zajedno sa preformatiranim H tagovima doprinosi boljoj “čitljivosti” i usability-ju bloga.
 • Relativne dimenzije i format, bloga su fiksirani kako bi se zadržala ista forma pod svim rezolucijama.
 • CSS je “očišćen”, tako da sajt izgleda istovetno i u IE i u Mozili.
 • I sekcija komentara je unapređena (PHP) I preformatirana (CSS) kako bi se lakše pratile eventualne diskusije.

Tu su i druga, manje vidljiva, poboljšanja, a sigurno je da će ih biti i na dalje. Kako vam se sviđa novi izgled Svakodnevnice.

Please follow and like us:

6 comments

 1. Moram priznati da je redizajn dopadljiv. Jedino primećujem da si se usredsredio na rezoluciju 800×600. Ali, OK, nije problem.

  Da li ikonica ispred naslova “Komentari” treba da bude ovako rastegnuta, ili to meni Firefox nešto poremeti?

  Savet: skloni kućice za potvrdu (checkbox) iza polja za unos e-pošte i WEB adrese, jer ko unese te podatke, verovatno želi da oni budu javno dostupni. Umesto kućica za potvrdu stavi hidden input objekte u formularu.

  Kalendar je malo rastegnut i prilepljen je uz resnu ivicu linije menija. Da staviš umesto troslovne osznake dana jednoslovnu ili dvoslovnu? Ako želiš, iskoristi moj redizajnirani kalendar, samo mu prilagodi CSS svojim potrbama.

  Sve najbolje!

 2. Izabrana rezolucija, 800×600 je razloga većeg accessability-ja, još dosta domaćih posetilaca koristi ovu rezoluciju. Velika komentar ikona nije “razvučena”, već je namenski kreirana. Checkbox polja su tu iz razloga što je moguće da neko ostavi adresu (e-mail) koja će biti poznata samo autoru bloga. Mada, ova polja mogu da se izostave. Što se tiče kalendara, nisam stigao da ga izmenim i potpuno prilagodim, ali i to će uskoro biti završeno. U svakom slučaju, Urke hvala na sugestijama.

 3. Ovde sam stigao sa DesignersNetwork-a, pa reko mozda je bolje da ovde ostavim poruku.
  …totalni sam laik sto se tice bilo kakvog programiranja. Samim tim sto se grafikom i webom “bavim” nepunih godinu dana ti verovatno govori dosta. Sebe nesmatram dovoljno kompetentnim da nesto mnogo kritikujem, pa i necu. Ja tek sad polako pocinjem da se upoznajem sa raznim forumima, dizajn zonama, blogovima itd.
  Sto se tice izgleda “Svakodnevice”, cini mi se sve prilicno jasno, pregledno, i precizno receno (npr. “Prikaz mogućnosti koje nudi PERSONAL:DESIGN kao i ukupnog dosadašnjeg rada”)ciju vaznost sve vise pocinjem da razumem i shvatam . Neznam sta bih dodao sem tako nekih sitnica koje nebih ni primetio da nisam procitao predhodni post.
  Da nebih vise smarao i nista rekao evo ovo je kraj. Nema neke velike koristi od ovog mog komentara al’ eto neka ga. U svakom slucaju moje cestitke za ceo projekat.
  Ah da, samo jos jedna zanimljivost. Video sam i njegov blog na tvojoj listi pa reko da ti kazem. Za par nedelja treba da upoznam Jona iz //hickdesign-a. Sad je na odmoru. On mi je komsija ovde gde sad zivim u malom selu blizu Oxforda. Moze mnogo da se nauci od njega.

  Kraj.
  Denis

 4. Denise ipak hvala na komentaru, svaka komunikacija je dobrodošla. Što se tiče Jona Hicksa, fantastičan tip, odnosno njegov rad. Bilo bi mi drago da izneseš utiske nakon susreta sa njim. Pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *