(Re)aktivni nasloni za glavu

Categories Automobili, TechnoPosted on

Auto tehnika i tehnologija idu sve dalje, a sa njima i sigurnosne tehnologije i rešenja. Jedno od takvih su aktivni nasloni za glavu prvi put predstavljeni kod SAAB modela, a sada usavršeni od strane Opel stručnjaka (opcija su u nooj Opel Astri) i to toliko da su “zaradili” najviših do sada 3,7 poena  od mogući 4,0 na Euro NCAP testu u domenu zaštite vrata.

Naime, kod sudara, prilikom udarca u zadnji deo vozila po uticajem sila intercije  telo i torzo putnika imaju tendenciju kretanja u nazad. Zahvaljujući sada već usavršenim sedištima torzo je dobro obuhvaćen u profilisanom ležištu, ali je i dalje veliki problem glava i vrat koji i dalje imaju nekontrolisano kretanje od nekoliko desetina centimetara u nazad do naslona za glavu. Ovde se i najčešće dešavaju povrede vrata i vratnog dela kičmenog stuba, čak i pri najblažim udarcima od pozadi.

Zato je Saab uveo, a Opel i dalje usavršava sistem reaktivnog naslona za glavu čiji je zadatak da prilikom pozadinskog udara skrati prostor između glave koja se kreće u nazad i naslona za glavu. Uglavnom, jednostavno rešenje iza kog stoji veoma složen sistem, a evo kako  to radi u praksi.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *