Pušenje ili ekonomski prosperitet

Categories SvakodnevnicaPosted on

U svetu se dnevno popuši oko 15 miliona cigareta, a Srbija je među prve tri zemlje na svetu po broju pušača“. Zaista crna statistika i opet mi na vrhu neke “crne liste”. Pridružujem se ovim zapisom nacionalnom danu u borbi protiv pušenja, te potpuno neracionalne, zdravstveno-štetne i ekonomski pogubne navike/običaja/bolesti zavisnosti.

Ne bih ovde polemisao o štetnosti pušenja po zdravlje kako samih pušača tako i pušačkog okruženja (tzv. pasivni pušači), već bih se osvrnuo na zaista pogubne ekonomske efekte ove sveopšte pošasti. U Srbiji se dnevno potroši neverovatnih 3 miliona evra na cigarete. Yaista neverovatno, ali istinito. Samo zamislite 3 miliona evra na gomili koje jednostavno potpalimo i sve ode u dim.

Jednostavnom računicom dolazimo do još pogubnijeg podatka, a to je da se ovaj iznos za samo godinu dana uveća na još neverovatnijih milijardu i 95 milona evra (i brojkama: 1.095.000.000,00 evra). Pogledajte samo koliko je tu ništica. I cela milijarda ode u dim. Kada sve ovo ne bi “otišlo u vetar”, ne bi nam trebali ni Davos, ni Ekonomski formi, ni Svetska banka, ni MMF,… Ma, niko, ali treba se opametiti.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *