Prvih godinu dana blogovanja

Categories BlogosferaPosted on

Tek uz neki reper, kao što je u ovom slučaju Web log uz pomoć koga kao u priči o “Ivici i Marici” iza sebe ostavljete neke “mrvice” koje će vam možda pomoći da se vratite smerom iz koga ste došli (a možda i neće), možete videti kako vreme nemilosrdno, neumitno i brzo prolazi.

A sve je počelo malim eksperimentom, instalacijom poprilično zahvalnog CMS aplikacije Bblog, te željom da vidim kako sve to “dejstvuje” u praksi. Nakon instalacije, nastao je i prvi vrlo nepretenciozni zapis koji je samo trebao da bude proba instalirano sistema. A onda, onda je krenula prava “lavina” zapisa, s početka iz radoznalosti i opčinjenosti činjenicom da sada gotovo svako može da bude publicista (naravno, svako na svom nivou), a kasnije pomalo i iz neke novoprobuđene strasti.

Bblog opensource CMS izrađen u PHP-u, a zasnovan na Smarty template-u, zahvaljujući svojoj otvorenosti i hakabilnosti, te naravno mom angažmanu, prerastao je iz nečeg sasvim običnog (primer osnovnog izgleda i funkcija možete videti ovde) u sasvim novu, prilično robusnu i vrlo upotrebljivu Web aplikaciju koja u krajnjoj liniji odlično služi svrsi. Svojevremeno su samo usled nedorađenosti CMS-a javili problemi sa komentar-spamom, ali sam i taj problem uz par intervencija na aplikaciji uspešno rešio.

Otprilike pre godinu dana počela je i kod nas, kako bih ovu pojavu nazvao, blog-groznica koja “zarazila” određeni broj Web entuzijasta i to uglavnom populaciju iz IT sektora (nažalost ne i iz nekih drugih). Ipak, ovo domaće blogovanje je ostalo “zakržljalo”, za razliku od recimo blogosfere naših najbližih suseda koja je za kretko vreme prosto eksplodirala. Rešenje se iznašlo agregacijom RSS feed-ova domaćih blogera u jedan sinergistički blogplanetoid.srpski.org, čime se donekle popravio utisak o lokalnim “malim publicistima”.

Nadajmo se nekom, makar malom pomaku u domaćoj blogosferi, jer ona može da preraste u sasvim novi kvalitet i informativni kanal, mimo onih zvaničnih i “ozbiljnih”, koji su u prošlosti znali da budu “angažovani” u maligne svrhe. Open Your Mind.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *