Prvi srpski Facebook manijak

Categories InternetPosted on

Neko koristi Internet za saznanje i edukaciju, neko za razonodu i zabavu, poneko za biznis i zaradu, a bogami neko i za kriminalne radnje, i to najteže prirode.

Društvene mreže su najplodnije tlo za prevare svakojakih vrsta, baziranih pre svega na lažnom predstavljanju u socijalnom inženjeringu. Nedavno je naš glumac Nebojša Milojković naseo na slatkorečive ponude izvesne virtuelne persone (izvesna Malena Malić)  i dobro “proplivao”, ali srećom sve je bezazleno završilo.

Ali ima i mnogo gorih slučajeva, a MUP Srbije je objavio da je uhapsio praktično prvog seks-manijaka (u ovom domenu) koji je koristio društvene mreže Karike i Facebook za lažno predstavljanje, ali je na žalost otišao i korak dalje napastovavši jednu od žrtava.

Država je simbolično, ali kako se pokazuje stvarno neophodno, baš prošle nedelje najavila veliku kampanju Zaštite dece na Internetu koja bi sve nas korisnike Interneta u Srbiji trebala da upozori na opasnosti koje vrebaju po decu i “neobaveštene” roditelje.

Dugo smo očekivali razvoj Interneta i dolazak brzih veza u Srbiju, ali je sa dolaskom i ukorenjivanjem Interneta u društvo došla i ova globalna pošast.

Psiholozi bi rekli da je najbolji lek protiv navedene i sličnih pojava uspostavljanje bolji veza između roditelja i dece, ali je opet usled plime liberalnog kapitalizma i svega onog što on donosi, sve manje vremena da se roditelji i deca druže i druguju, a sve je više mesta otuđenju, pa ni pojave da su deci bliži virtuelni prijatelji od “rođenih” roditelja, nisu retkost.

Ako već nemate vremena za decu, a kupili ste ima računar i obezbedili vezu ka Internetu, obezbedite i kontrolu protoka saobraćaja.

Ipak, kako bilo, deca ne mogu da rasuđuju kao odrasli, pa će blago narušavanje njihove privatnosti iz segmenta dečijih prava,ipak biti manje zlo od ovoga koje se dogodilo. Jedan keylogger bi možda i sprečio nedelo, ali opet imamo problem needukovanosti roditelja i činjenicu da deca imaju mnogo više operativnog znanja o računarima, Internetu i njegovoj upotrebi.

Please follow and like us:

3 comments

 1. Pa tacno je to da roditelji imaju manje znanja i racunarima i o intertnetu odosno o IT od danasnje dece.Koje vec u uzrastu od nekih 9-10 godina na internetu ,i poznaju do neke granice ” tajne” racunara.Krivi roditelji?Mozda.. ili drustvo u celini?Mozda….
  Ali bilo bi dobro da na primer do nekih malo “ozbiljnijih godina” da deci roditelji ne dozvoljavaju pristup internetu.Ili da ga bar ne uvode deci(8-9 godina) odmah,bar sto se tice kuce.Malo se i pise ili gleda na TV o temi deca i internet.A tek kada se desi seks- manijak kod nas se pokrece takvo pitanje a posle svega par dana kao da nista nije bilo :(( pada u zaborav.
  Na kraju mnogo je uz danjih 2-3 godine niklo socijal sajtova.Koji se mogu zlouptrebiti.Najveca mana sajtova takvih je to da se sve slike korisnika mogu downloadovati na svoj racunari i zloupotrebiti.A admini da li vode racuna o tome ko se prijavljuje?Mnogi ne vode racuna o tome.Bitno je da imaju sto veci broj korisnika.(svaki korisnik 1$)a koje su u dobi ti korisnici izgleda po namjanje bitno.Onda i ne cudi da se tako nesto i desilo a koliko jos ima takvih primera9seks-manika) ne otkrivenih ko zna?

  Usput navodi me misao da li kod nas ima syber policija i da li ona radi radi svoj posao.?Ili sam ja neinforimsan.
  Malo preopsirno al morao sam :))
  Pozz

 2. Postoji “cyber” policija, odnosno specijalno odeljenje u MUP-u, i dosad su se bavili sličnim problemima (oni osumnjičeni web pedofili iz Šapca, ali su pušteni zbog greške u proceduri), ali ne i na ovom polju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *