Prosečna dužina filmova tokom 100 godina i najduži film na svetu

Categories InfografikaPosted on

Naslov je mogao biti i kultura kroz infografiku, a donosi nam infografički prikaz trajanja filmova tokom istorije kinematografije, a na osnovu baze podataka sajta allmovie.com. Kao

Berlin Alexanderplatz - najduži film na svetu

što možete videti na grafiku, imao dat prikaz prosečne dužine, najdužih filmova (gornje amplitude), i najkraćih filmova tokom određene godine.

 

Plava linija određuje prosek dužine filmova nominovanih za Oscara, i ona je uvek viša u odnosu na godišnji prosek. Trend ukazuje i na porsat dužine filmova tokom istorije, od prosečnih nešto više od sat vremena, do današnjih 120 minuta.

Naravno, u pitanju su proseci, ovo nisu najduži filmovi.

Najduži bioskopski film na svetu je Berlin Alexanderplatz iz 1980. godine koji traje 931 minuta ili 15 časova!

Najduži film koji sam ja gledao je svakako Bitka za Moskvu koji traje 6 sati, a na našoj televiziji u dva dela od po tri sata.

Ipak, ni ovi nabrojani nisu najduži filmovi, duži su oni eksperimentalni koji nikada i nisu mogli biti prikazani u bioskopima ili na televiziji. Najduži film snimljen ikada je finski Modern Times Forever (u originalu Stora Enso Building) koji traje neverovatnih 14.400 minuta, ili 240 časova, odnosno čak 10 dana, koji je nedavno imao premijeru.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *