Privedeno nekoliko članova tzv. EXIT-tima

Categories Kultura, Marketing, Novi SadPosted on

Još 28. Februara u zapisu Prljave igre oko EXIT-a, ukazao sam smutne radnje organizatora popularnog EXIT-a, nakon malog istraživanja arhiva štampe i Interneta. A pre nekoliko dana, takođe sam prokomentarisao puštanje u pretprodaju karata po “povlašćenoj” ceni.

Izgleda da su se obistinile pretpostavke koje sam izneo, jer je jutros oko 9 časova uhapšeno četvoro ljudi iz organizacije ovog festivala zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i ostvarivanja nezakonite imovinske dobiti. Naravno, odmah se oglasio i “EXIT tim” koji je ova hapšenja proglasio za navodni “nastavak negativne kampanje protiv EXIT-a koja traje od samog početka održavanja ovog festivala“.

Nadalje nastavljaju poznatim demagoškim parolama kako je sve ovo upereno protiv “kursa reformi i evropskih stremljenja“:

Citat:

Nosioci te kampanje su one snage koje teraju mlade ljude iz zemlje, koje se protive reformama i evropskoj Srbiji, koje bi zemlju opet da odvedu u izolaciju, koji izjednačavaju ubice i ubijene, da bi nesmetano mogli da vladaju na pustom ostrvu koje bi da naprave od Srbije.

Kakve li jeftine demagogije. Iskreno se nadam se da će istražni organi konačno utvrditi pravu istinu.

Update:
B92 sinoć (22:59) javlja da je istražni sudija odredio 30-dnevni pritvor dvojici čelnika organizacije:

Citat:

Istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu Zlata Rodić Knežević rekla je da je Kovačeviću (26) i Boškoviću (26) određen pritvor jer se sumnja da su organizovali prodaju ulaznica za “Exit 2003” i da pri tome nisu uplatili svu sumu od prodatih ulaznica na račun organizacije, već su napravili lažne izveštaje o broju prodatih karata i ostvarenim prihodima.

Please follow and like us:

6 comments

 1. nemoj da si tako siguran da je ovo totalno očišćeno od politike.. taj “exit tim” je bio dobar sa prošlom vlašću, tako da sada nije miljenik ove legalističke vlasti.. kada se zapalio hilandar, DSS se trudio da ukine finansiranje exit-a iz vojvođanskog (možda i iz NS gradskog) budžeta, jer zaboga, “hilandar gori, a vi me pitate o tamo nekim trafikama..” ;)

  // napomena: nemam nikakav razlog da branim “exit tim” već sve to posmatram sa distance..

 2. Tomo nema tu mesta politizaciji. Zašto bi država bezrezervno podržavala projekat bilo kog komercijalnog preduzeća, kakvo je recimo “EXIT DOO” koje je glavni organizator cele ove manifestacije. Tzv. “Exit tim”, u stvari privatno preduzeće, kao organizator skriva se iz paravana nekakvog “društva građana”, NVO i sl. formi, te na svim stranama traži pomoć i dotacije koje kasnije neće da opravda. Pa, poštenije je da kažu “naša firma je organizator ovog događaja i mi preuzimamo sva prava i obaveze” (naravno, i profit). : )

 3. zašto vam taj exit toliko smeta…prvo i prvo treba biti sposoban i organizovati tako veliku manifestaciju, a mnogi se u to ne bi nikad upustili…pa onda ti nesposobni žale za tim parama koje ne mogu da zarade…to je ona naša balkanska stara “da komšiji crkne krava” …sram vas bilo….

 4. pa mogla bi da ga podržava iz istog razloga zbog koga podržava seljake i poljoprivrednike, zbog istog razloga zbog koga garantuje otkupnu cenu pšenice/repe/čega god, zbog istog razloga zbog koga daje povoljne razvojne kredite malim i srednjim preduzećima, itd, etc..

  poJenta je da recimo od exita ne profitira samo “exit tim”, već i sve prodavnice, i hoteli, i restorani, i autoprevoznici, i ko zna ko sve ne u novom sadu, a možda i malo šire.. (direktno od turizma, ili indirektno)

  a slično, gradovi i država finansiraju i pomažu druge kulturno-umetničke manifestacije, pa zašto ne bi i exit..

  sve u svemu, to je sa jedne strane ulaganje u poboljšanje standarda građana (koji sami verovatno ne bi mogli da plate koliko bi bilo potrebno da se dovedu neki muzičari), a sa druge strane ulaganje u privredu i turizam.. znači, bar deo tih para će se vratiti, to znači da država ima čak i interesa da ulaže..

  (niška vlada slično ulaže u “nisomniu”, i naravno da nemam ništa protiv toga…)

 5. Nije reč o pomoći jednoj manifestaciji ili privrednoj grani, već je reč o privrednom kriminalu. Koliko mi je poznato čelnici EXIT-a su optuženi (naglašavam optuženi, ne i krivi, bar za sada) na osnovanim sumnjama (čitaj: nekim dokazima) za zloupotrebu službenog položaja i privredni kriminal. Sada je na pravosuđu da ovo istera na čistac. Ova “afera” nema veze sa “skretanjem sa evropskih tokoma” i sličnim demagoškim konstrukcijama, već je samo pitanje da li je neko zloupotrebio čitavu tu inače dobru i totalno pozitivnu manifestaciju.

 6. Ako je neko krao, utajivao porez ili bilo kako protivzakonito štetio bilo koga, treba da ispašta. Kampanja protiv EXIT-a definitivno postoji i to (i) iz onog tabora koji optužuje bivšu vlast za ubistvo Đinđića. To nije demagogija.
  I zašto baš mesec dana pre početka ovogodišnjeg Exita da se potera ta priča, kad su pregovori sa izvođačima već gotovi i karte puštene u prodaju!? Bez obzira postoji li neka malverzacija iza svega, nikom ne ide na ruku da se sad diže prašina oko svega toga.
  A što se tiče cene karte, uopšte nije previsoka (ne znam odakle ti ta ideja). Cena karta za ocvalu Metaliku je otprilike ravna ceni za sva 4 dana Exita, sa sve Massive Attack-om, Igi Popom, Cypress Hill-om, Blokautom, Darkvudima itd. Pa znaš kad ću otići na Metaliku?

Comments are closed.