Preduzetništvo, startup procvat i nova ekonomija

Categories InternetPosted on

Procenjuje se da je trenutno na Internet povezano preko 2 milijerde računara, a samo Kina ima 300 miliona surfera, dok je kod nas u Srbiji preko 3 miliona aktivnih korisnika Interneta, iz čega se može zaključiti da Internet kao potencijalno tržište sigurno i kontinualno raste i predstavlja veoma prometno mesto i prostor za razvoj preduzetništva, procvat malih Start-up kompanija i svega onoga što smo nekada karakterisali kao “nova ekonomija”.

Imamo neretko situaciju da korporativni giganti ne uspevaju da iznađu dobar on-line poslovni model, dok su sa druge strane mnoge male startup kompanije, koje su svoje poslovanje potpuno prilagodile Internetu, kod kojih svaka treća ostvaruje srazmerno veliki profit.

Mnoga nova preduzeća koja posluju u oblasti maloprodaje, marketinga, izdavaštva i advertajzinga, mogu biti veoma uspešna u svom nastupu na Web-u. Sajtovi koji nude B2B (business-to-business, E-Business) usluge, bilo za sebe ili za treća lica, veoma su uspešni, a svoje buduće projekte i planove, te očekivanja zasnivaju na proceni da ce Internet tržište  tek “eksplodirati”, a  da se pravi mali “bum” kod nas u Srbiji tek očekuje (jer kaskamo na E-Business polju za razvijenim svetom od 5 do 10 godina)

Kod nas se ovaj  E-Business razvoj tek očekuje, jer kasnimo sa donošenja brojnih sistemskih zakona, koji regulišu oblast elektronskog poslovanja. Ipak, dosta toga je urađjeno, nemamo više problem telekomunikacione infrastrukture i kartičarstva (sve banke izdaju internet  kartice i dosta njih procesira online plaćanje). Jedini problema domaćeg tržišta je svakako nizak standard i mala platežna moć domaćeg potrošača, ali nadajmo se poboljšanju i u tom domenu.

I pored raznih poteškoća i prepreka, Internet predstavlja odlično mesto za poslovne poduhvate. Tržište on-line turističkih usluga će se, prema procenama i dalje uvećavati. Davne 1999. godine, mrežni korisnici su utrošili oko 5 milijardi dolara na web sajtovima turističkih agencija, danas u Velikoj Britaniji 71% putnika koristi Internet za rezervaciju i plaćanje putovanja.

Tržište zdravstvenih usluga (on-line) bi trebalo da, prema procenama, naraste na 700 milijardi dolara, što bi trebalo da bude preko 15 posto ukupnog tržišta zdravstvenih usluga. Takođe, građevinske firme mogu da očekuju znatne uštede, jer arhitektonske projekte mogu sada da dobiju na globalnoj mreži mnogo povoljnije (oustsourcing), umesto da na jednom mestu drže cele arhitektonske timove.

Sektor koji sigurno zarađuje ogroman novac na mreži je sektor zabave namenjene odraslima. Ova, može se već reći, “industrijska grana” prihoduje oko 13 milijardi dolara na godišnjem nivou. Ne treba zanemariti ni on-line kockanje, jer popularnost ove vrste mrežne zabave je u stalnom porastu. Ima, naravno još sjajnih online primera. Tako, jedna od Cisco-ovih studija pokazuje da su oni unutar sopstvene kuće uštedeli 5% produktivnih troškova prebacivanjem poslovanja na Internet.

Prema izveštajima istraživačkih agencija, očekuju se povećanje profita i ukupnog prometa na mreži. Tako na primer, istraživačka kompanija Data Monitor www.datamonitor.com procenjuje da će na online tržištu ostati najbolji i najpripremljeniji, dok će neprilagođeni i tromi propadati, što će sveukupno voditi transformaciji sveopšteg poslovanja.

U našim okvirima, tek treba očekivati procvat Internet poslovanja i e-businessa, i to po završetku postavljanja zakonskog okvira, uprzavanju e-uprave, ali i prekopotrebnim ojačavanjem standarda domaćeg potrošača. Na nama ostaje da se adekvatno pripremimo za predstojeće izazove, i što bolje u okviru naših preduzeća prilagodimo poslovni proces zahtevima globalnog tržišta.

Please follow and like us: