Pozovi Valentina radi prodaje

Categories Ekonomija, Internet marketingPosted on

Neki trgovci će se veoma ovajditi o “praznik” Svetog Valentina (iliti Dana zaljubljenih), dana koji se sve više obeležava i kod nas, iako korene vuče iz zapadno-religijskog miljea. Posle Deda Mraza (Coca-Cola maskota), Sveti Valentin je sledeća velika stvar potencirana i isfabrikovana od strane “prodajnog lobija”, a u cilju izazivanja extra potrošačke groznice.

U prilog ove teze govori i raport “ECommerce vodiča” u kome je naveden primer maloprodajne kompanije Teddy Bear Company koja u pretraznično vreme Svetog Valentina ostvari čak 26% ukupnih godišnjih porudžbina. Web menadžer online prodavnice ove kompanije iznosi podatak da u toku nedelje Svetog Valentina prime i preko 2000 online porudžbina u jednom satu.

Naravno, razlog ovakvog drastičnog skoka prodaje je svakako priroda proizvoda koji nude (slatki plišani medvedići), ali šta bi bilo da ovog “praznika” nema. Ne bi bilo ni potrošačke histerije, te prodajnog špica, kako za ovu kompaniju tako i za veliki broj drugih.

Ovo je crtica iz “belog sveta”, a ovakvih primera ima i kod nas (od skora). Prvi je recimo cvećara u podnožju moje zgrade. Juče, a pogotovo danas, cvećara je “pod opsadom”, a zaposleni ne znaju kako da izađu na kraj sa silnim mušterijama. Ako vama možda ovaj dan ne znači baš mnogo toga, cvećarima znači veoma mnogo.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *