“Potraga za izgubljenim podacima”

Categories baze podataka, ITPosted on

Iako većina klijenata banaka i osiguravajućih kuća misli da im opasnost po njihove lične informacije, i njihov novac naravno, preti od hakera koji će probiti snažnu bankarsju zaštitu ili njih samih kao klijenata, stvari su ipak malo drugačije. Najveća opasnost od gubitaka i "oticanja" klijentskih podataka preti upravo od onih kojima ste poverili vaše podatke, ali i druge dragocenosti.

A da bi stvar bila još zanimljivija, istraživanja pokazuju da preko 50% izgubljenih (i možda nađenih i zloupotrebljenih podataka) dolazi od nemara zaposlenih u kompanijama, ili ako ćete preciznije, čak oko 35% informacija o klijentima je oteklo sa izgubljenim laptopovima i drugim mobilnim uređajima.

O ovom problemu sam i pisao pre 3-4 godine kada je procurela informacija da "za šest meseci u Londonskim taksijima (taxi vozilima) izgubljeno (zaboravljeno) je 2.900 laptop računara, 1300 PDA uređaja i preko 62000 mobilnih telefona", a što je još gore ovo je i veliki problem vladinog sektora pa je tako britansko Ministarstvo odbrane objavilo da je u prethodnih 5 godina (podatak od pre 4 godine) nestalo preko 500 notebook-ova.

Kako se može videti iz ovog dijagrama mnogo veća opasnost po klijente dolazi od gluposti i bahatosti zaposlenih, a direktni gubici po ovom problemu procenjuju se na 16 milijardi dolara, što zbog umanjenja produktivnosti, što zbog izgubljenih mušterija. Ah da, ovo su samo zbirni podaci za registrovane slučajeve, a zna se da je mnogo drugih "nezabeleženih" incidenata prikriveno i zataškano iz poznatih razloga.

A evo i veoma plastičnog (video) primera nebezbednosti notebook računara i druge opreme čak i u oficijelnim službenim prostorijama. Ovaj poučan video zabeležile su sigurnosne kamere:

 

Please follow and like us: