Politika: Skandal u blogosferi

Categories InternetPosted on

Domaća Politika konačno je našla mesta među svojim stranicama za globalni fenomen blogosfere, ali na žalost temom se opet bave neupućeni. Stoga, bacite oko na tekst “

“Skandal u blogosferi”:
Na internetu je danas oko 52 miliona blogova, dnevničkih zapisa, komentara na vesti, ličnih stavova i sličnih tekstova, poređanih po hronološkom redu (najnoviji su na vrhu, najstariji na dnu).
Sabrane “babe i žabe”

Skovana je 1997. od reči web (mreža) i log (zapis): ove reči prvo su sastavljene, pa na duhovit način rastavljene na we blog – da bi se ukazalo da „mi blogujemo”,Ovo je “čudo”, kao kada Raša Popov pita decu kako je nastala neka reč ;)

Rekord trenutno drži jedan kineski bloger čiji je internet dnevnik, pokrenut još 1996, do kraja prošle godine bio posećen 50 miliona puta?Trebalo bi prvo definisati “posetu”, pa tek onda iznositi (neproverene) činjenice.

U porastu je, takođe, i korporativno blogovanje: pionir je bio „Dženeral motors”, koji je još 2004. lansirao blog platformu kao način da promeni percepciju kupaca o kvalitetu svojih proizvoda.Korporativni blogovi, ipak datiraju od pre 2004.

Fenomen “blogovanja” ipak zahteva malo tananiji, precizniji i tačniji pristup obradi tematike. Jasno da većina prosečnih čitalaca “Politike” nikad nije ni čula za Blog, stoga i pristup obradi teme mora biti adekvatan.

Jasno je da naslov treba da privuče pažnju čitalaca, ali po prvi put se pominje reč Blog i odmah potom se dodaje “Skandal”, što je veoma neprimereno jednom koliko-toliko “ozbiljnom” listu koji se kloni senzacionalizma (ili bar pokušava). Takođe, treba dodati i to da se izbegavaju pomenuti domaće prilike i dešavanja na ovom polju čime se gubi na zaokruživanju i upotpunjenju informacije.

Evo i komentara na tekst.

Please follow and like us: