Places Directory za Android – 988 “na steroidima” u vašem džepu

Categories Google AndroidPosted on

Google Android aplikacija Places Directory je još jedan sjajan projekat iz čuvenog Googleovog korpusa projekata nastalih iz 20% radnog vremena koju zaposleni koriste da rade na projektima koji im nisu u opisu posla.

Naime, jedan od inženjera stalno zaposlen u Tajpehu na svojim redovnim službenim putovanjima u Google  centralu (Mountain View) nije se snalazio u lokalnom okruženju, jednostavno nije uspeo brzo da pronađe najbliži bankomat, prodavnicu, taksi stanicu…

Tako je došao na ideju koju je podelio sa kolegama i počeli su da rade na izuzetno korisnom projektu Places Directory koji omogućava da se snađete gde god se nalazite, a na osnovu GPS ili zadate lokacije.

Kako sam naziv aplikacije imlicira – Places Directory pruža precizan i sažet pregled najbližih POI (points of interests) raspoređenih u kategorije kao što su bestorani, bioskopi, hoteli, banke…

Instalirao sam aplikacije ne očekujući mnogo u domaćem okruženju, s obzirom da je baza POI i čitava mreža pokriva uglavnom područje SAD.  Ipak, dočekalo me veliko iznenađenjePlaces Directory je prepun lokacija smeštenih u Srbiji, od restorana, preko hotela, kafića, banaka, parking stanica i sl.

Osećaj korišćenja je kao da imate 988 na steroidima u svom džepu. Jednostavno uključite GPS – odredi vam se lokacija, i birate šta vam je trenutno potrebno (restoran, kafe, taksi, atrakcije, benznski pumpe…), na pritisak ekrana dobijate sve najbliže objekte iz tražene kategorije.

Najbliži hoteli u odnosu na moju trenutnu poziciju, udaljenost do njih i smer kretanja. Drugi ekran prikazuje detalje i preopruke sa tripadvisor.com servisa

Na primer, nalazite se u nepoznatom gradu i želite nešto da pojedete; uključite GPS, pozovete Places Directory pritisnete Restaurants, i za tren dobićete spisak najbližih restorana. Za svaki od restorana dobićete preciznu udaljnost u metrima, kao u smer zasnovan na kompasu – smer u kome trab da idete da bi ste došli do željene lokacije. Ako pritisnete stavku iz spiska, dobićete čitav niz dodatnih informacija, telefon, pa čak i galeriju objekta, tako da jednim pristikom možete pozvati odabrani restoran i rezervisati sto.

Pored svega, tu je i review sekcija, tako da po sistemu preporuka možete da se opredelite na ono pravo mesto. Pored svega nabrojanog, tu je i link do mape koji će vam unutar Google Mapsa prikazati tačnu adresu  i poziciju restorana.

Snaga Android uređaja leži baš u ovakvim Google servisima i njihovoj integraciji u jedinstven mobilnu  user experience.

Please follow and like us:

5 comments

  1. Ja da nisam imao POI na Garminu kad sam bio u USA bio bih totalno izgubljen. Gladan si, startujes POI i dobijes najblizi Mac, Burger King … itd.

    Videcemo kako ovo radi u majcici Srbiji :)

  2. Nisam instalirao ovu aplikaciju, bas iz prostog razloga shto sam mislio da je POI baza kompletno prazna. Totalno sam impresioniran kolicinom zapisa unutar ove aplikacije. Dobra preporuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *