Papreni “Virtuelni matičar”

Categories Novi SadPosted on

Još jedan od bisera odlazaće gradske političke garniture je "projekat" Virtuelni matičar. Naime, pokrenut je novi servis za građane kojim od kuće mogu da podnesu zahtev za izvode iz matične knjige i uverenja o državljanstvu. Pre toga, naravno, moraju da uplate sve takse i davanja, što znači da opet moraju da idu na poštu radi plaćanja.

Nakon izvršenih svih uplata, te popunjenog web obrasca, građani će morati i da putem faksa pošalju dokaze o uplati(?!). Što znači, moraće opet da šetaju i da usput pronađu negde faks, ako ga već nemaju kod kuće.

Sa druge strane, opet se radi o "projektu" koji je u funkciji aktuelne predizborne kampanje za lokalne izbore, jer se u saopštenju za javnost kaže da je "sistem u rad pustio (odlazeći) predsednik gradske vlade Branislav Pomoriški". Kao nekada, ne tako davno, Mirko Marajanović koji je pokretao i puštao u rad sve i svašta.

Da stvar bude gora, u ovaj "projekat" je utučeno čitavih 750.000 dinara prikupljenih od poreskih obveznika, totalno bez pokrića. Ko god se imalo razume u Web produkciju videće da se radi o par traljavo odrađenih web formulara i nekoliko PHP stranica vezanih na postojeću bazu podataka o građanima. Pa zar to vredi čitavih 10.000 EVRA? Ako je i od ove Vlade, previše je.

Please follow and like us:

8 comments

 1. Da, zaista je strasno da ova zemlja godinama ovako funkcionise. Pa zar cemo jos 20 godina popunjavati uplatnice!!! Dokle mislimo ovako?
  Sada sam utrosio 1h i 30 minuta da odem do maticara, sacekam u redu, uzmem zahtev (a da nema nikakvog objasnjenja gde se sta ceka), nema hemijske olovke, popunjavate dva A4 lista (pa zar ne moze to samo sa jmbg?), potom put do banke i popunjavanje 4 uplatnice!!!!
  pa na sve to taksa od 120 dinara !!!!! za banku i ukupno to sve izadje sitnih 880 dinara (izvod i drzavljanstvo) za bebu pritom. Pa koliko je cena jedne dnevnice? Da li ja sa svojom dnevnicom mogu ovo da platim ili treba da radim 20h da bih ovo omogucio???
  Zaista sam veoma razocaran ovom zemljom…sto kaze jedna prijateljica “drzava me iskolovala, sada mi ne da posao i ako tako nastavimo inostranstvo ce me uskoro imati kao gotov diplomirani proizvod ove zemlje”. Sto je nazalost istina…
  Pozdrav, Petar

 2. Da slažem se sa textom, ali on važi samo za novosadjane. Nama, koji ne živimo u ns a deca su nam tamo rodjena stvara veliku komplikaciju vadjenje određenih dokumenata od mat. službe ns.
  Ovakvo rešenje je sjajno, jer ne gubimo vreme a dokumenta stižu poštom na kućnu adresu.

 3. Citat Nikola:
  Dakle, Virtuelni Maticar uspesno funkcionise vec tri i po godine i zaista je znacajno olaksao zivot “obicnim gradjanima” koji nemaju “nekoga” da im “sredi papire preko reda”.

  E moj Nikola, pošto vidim da si obrazovan čovek (video sam Linkedin profil), objasni mi kako jedan HTML web formular može da košta 10.000 €? Da nazovi “sistem” i dalje radi, a što ne bi kad ase cela funkcionalnsot svodi na slanje web zahteva mailom, ali opet moraš otići u poštu i ručno “uplatiti”, te im doneti doakze o uplati?! Automatizacija – boli glava, cccc

  A što se tiče, “onih” i “ovih” demokaratskih vlasti – svi su isti, samo prosti puk treba to da ukopča ;)

 4. Obratite paznju na datum bloga… 2004.
  Dakle, Virtuelni Maticar uspesno funkcionise vec tri i po godine i zaista je znacajno olaksao zivot “obicnim gradjanima” koji nemaju “nekoga” da im “sredi papire preko reda”.
  Inicijalni tekst na Blogu je ocigledno pisan u malicioznoj zelji da se nipodastava ucinak tzv. demokratske vlasti, koja je tada vladala u Novom Sadu.
  Bilo bi dobro da si u i ovi danas (takodje nadam se ODLAZECI) radikali ucinili nesto ovakvo za gradjane. Ali za njih su “kompIJUtevi” ionako misaona imenica…

 5. Zaista ne mogu da shvatim da kada se radi neki projekat za dobrobit građana, autori to urade polovično i nikada do kraja. Takođe je nezamislivo da u Novom Sadu, a tako je i u ostalim gradovima Srbije, građani čekaju do iznurenosti da bi dobili jedan običan dokument koji im razno razne agencije traže po nekoliko puta godišnje. Uzmite primer MUP-a i potpune dezorganizacije i javašluka na njihovim šalterima. Tako je u socijalnom, ZIG-u, URBISU i da ne nabrajam. Prvo i osnovno pravilo je sredite sve prvo u svojoj kući pa onda idite dalje.

 6. Nek kaze ko sta hoce o tome kako su oni hteli da izadju u susret gradjanima, ja licno jos cekam na izvod koji sam potrazila pre mesec dana, a receno mi je da ce za nedelju dana biti dostavljen.Dali su i broj telefona za kontakt:javi vam se portir koji vas onda prebaci na lokal na kojem vam se od 30-ak poziva neko odazove mozda jednom.A uplatila sam istog dana kad sam i podnela zahtev i radi”brzeg dostavljanja”skenirala uplatnice i poslala na mail.E, dalje, kad ipak dobijete nekkog na tom lokalu, on ce vam reci da radi sa strankama uzivo a da je koleginica izasla(na dorucak, na pijacu, do coska,malo kasni itd.)i da nazovete za pola sata(ili sat, zavisi).Kad nazovete ponovo, naravno, niko se ne javlja i tako u krug.15-tog su promenili aplikaciju pa mi sto smo podneli zahtev jpre toga vise nemozemo ni da se nadjemo kao broj podneska jer ispada da taj broj ne postoji.Sledece sto ocekujem je da mi kazu, kao svi pravi prevaranti”puj, pik ne vazi”i moracete da dodjete licno ili neku slicnu glupost.Da sve bude jos gore oslonila sam se na to da u ovoj drzavi nesto tako prakticno kao virtualni maticar moze da funkcionise i danas mi detetu istice zdravstvena knjizica, nemogu da je overim jer nemam IZVOD IZ MATICNE KNJIGE RODJENIH.Da zakljucim ovo kukanje, zivim sama sa detetom u Somboru,nemam kome da ga ostavim da bih isla za Novi Sad,ostaje mi da zovem i cekam i da se nadam…Pitam se ako na kraju i dobijem taj izvod, sta mislite koliko on kosta?(novca, nerava i svega ostalog)…

Comments are closed.