Papreni impulsi i još što-šta

Categories Ekonomija, SvakodnevnicaPosted on

Malo, malo, pa benzin poskupi, ali ‘ajde da se radi samo o benzinu. Polako, ali sigurno, ulećemo u neku novu inflatornu spiralu. Nakon nekoliko poskupljenja pogonskih goriva, i Telekom Srbije (pomoćnik ministra za telekomunikacije) najavljuje “promenu” tarifnog sistema u fiksnoj telefoniji koji pre svega predviđa poskupljenje tzv. lokalnog saobraćaja.

Videli ljudi da se tu ostvaruje najveći saobraćaj, pa što onda ne bi malo podigli onu profitnu stopu kojom se stalno hvale. Kraj je godine, treba podeliti 13-u platu. Ova nova tarifa opet će pogoditi domaće web surfere jer se većina njih na globalnu mrežu “kači” putem modemskih linija.

Ali to nije sve, ovo jutro je poskupljenjem zapaprila i železnica (ŽTP) koja je podigla cene karata u unutrašnjem saobraćaju za “tričavih” 33%. Ma šta je jedna trećina, pa to nije tako mnogo, ma to nećete ni osetiti. Kao kada vas komarac ujede.

Da ne zaboravim u ovoj kritici i “naše” vajne kablovske operatere. Kabalovski provajderi su lepo između sebe podelili tržište (ulice i stambene objekte), izgradili sebi monopolsku poziciju i upravo tako počeli da se ponašaju. Cena tzv. “pretplate” je sa nekih 195 dinara, s početka godine, narasla na čitavih 395 dinara, bez ikakve najave i “upozorenja” klijenata-potrošača. A šta korisnici mogu očekivati za tu pretplatu? Većinu domaćih kanala i pregršt totalno bezveznih, besplatnih satelitskih TV kanala.

I tako, mic po mic, projektovanu Dinkićevu ovogodišnju inflaciju od 8-9% smo davno “prešišali”. Ostaje nam samo da se nadamo da do kraja godine (nekih 20-tak dana) neće biti još puno ovih “diskretnih”, “zanemarljivih” poskupljenja.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *