Palm Treo 750

Categories MobilePosted on

Pre nekih godinu dana imao sam prilike da istestiram kod nas neuobičajeni Palm-ov proizvod Treo 680, a od prošle nedelje kod mene je nova generacija Palm smartphonea zasnovana na Windows Mobile platformi, i to u verziji 6.0.

Palm Treo 750

Model 750i je direktni, unapređeni naslednik Trea 680, a njegovu glavnu prednost čini podrška za 3G servise. Ovaj drugi Palmov WM smartphone najavljen je krajem 2006. godine pod kodnim nazivom „Hollywood“, a nastao je u kolaboraciji sa Vodafonom, jednim od najvećih svetskih mobilnih operatora.

Palm Treo 750 smešten j u potpuno isto kućište kao prethodnik, sa identičnim dimenzijam (58,4 x 111,8 x 20,3 mm) i težinom manjom za samo 3 grama (154 g). Iako se očekivalo da novi Palm bar po gabaritim bude nešto manji u odnosu na prethodne generacije, proizvođač je odlučio da ostane kod forme oprobanog tržišnog bestselera, računajući na naklonost postojećih korisnika, i naravno dobit u vidu uštede razvoja novog dizajan i kompomenti uređaja.

Ipak, iako je po dimenzijama i Treo 750 značajnije veći u odnosu na prosečne telefone, odlično naleže u ruci i zahvaljujući pobočnim konkavnim udubljenjima, te gumiranim ovršinama, hvat deluje mnogo sigurnije tako da nema pribojavanja da će vam telefon iskliznuti iz ruke. U unutrašnjosti Palm Treo 680 „kuca srce“ Samsungovog procesora koji radi na taktu od 300 MHz, koji ne predstavlja ništa spektakularno, ali zadovoljava potrebe. U domenu memorijskih resursa korisnicima je sada dostupno nešto više memorije, odnosno tačnije dvostruk više RAM memorije (128MB) i preko 60 MB ROM memorije za potrebe korisnika.

Palm Treo 750

Telefonska funkcija u ovom Palmu je five-band (GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) što ga čini upotrebljivim u celom svetu, na gotovo svim popularnim mrežama globalnih operatora. A pošto podržava i 3G servise, tako da može da pristupi svim UMTS i HSDPA mrežama. Kada signal ovih brzih mreža nije dostupan, tu je klasična GPRS/EDGE veza.

Generalno gledano, osim većih mogućnosti na polju povezivanja i ostvarivalju bržih konekcija, Treo 750 ne donosi ništa revolucionarno, pogotovo ne korisnicima u Evropi. Ipak, korisnicima u SAD na čijem tržišti u domenu PDA telefona vlada BlackBerry, ovaj Windows Mobile uređaj donosi preko potrebno osveženje.

Mobi / Palm Treo 750 / iPAQ 614c / Qtek 8310
Palm 750 u poređenju sa HP 614c i Qtekom 8310

Više o ovom pametnjakoviću moćićete da pročitate u novom broju magazina "Mobi".

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *