Osvežen Google PageRank

Categories GooglePosted on

Ako niste već primetili Google je osvežio PageRank, a potvrdu toga našao sam u (novo)dodeljenom PR-u za domen www.personalmag.rs. Naime kako sam izvršio transfer sa .co.yu domena na .rs krajme novembra, susreo sam se sa istim problemom kao i većina vlasnika domaćih, starih .yu domena koji se ogleda u potpunom gubljenju kako Google PageRank-a, ali i baze dugo sakupljanih backlinkova.
Zapravo, Google PR nije ni izgubljen, jer transferovani sajtovi na .rs domenu su za Google “potpuno nove web lokacije”.
Na svu sreću, dobrim tajmingom, dobro izvšenom redirekcijom (na nivou stranice), iako sam očekivao drastičniji pad prvenstveno zbog umanjena poseta sa pretraživača (opet uzrokovano nepostojanjem PR-a), posećenost na mesečnom nivou je samo zanemarljivo umanjena. Sa mesečnih 63,31% poseta sa pretraživača (čitaj Googlea), ova vrsta saobraćaja je smanjena na 54,65%, dok je u isto vreme povećan Direct Traffic.
Ono što je bitno da naglasim onim koji još nisu izvršili transfer je da do pokrenu što pre i da redirekciju izvrše na nivou stranice jer se time ne gubi poseta, a posetioci sa pretraživača koji dolaze po .yu indeksiranim stranicama ipak dolaze do traženih sadržaja.

Please follow and like us:

2 comments

  1. Ja sam jos uvek na cetvroci i sumnjam da moze nesto ozbiljnije da raste obzirom na velicinu trzista, ima li neki blog koji ima PR 5?

  2. Sve zavisi od brojnih faktora na koje je se teže utiče, ali generalno PR i nije od “životne važnosti” što i pokazuje prelazak sa .yu na .rs domen, jer je Google uprkos PR 0 doveo relevantnu posetu sa pretrživača i dobro pozicionirao odgovarajuće stranice na SERP. Inače .yu Svakodnevnica je imala PR 5 pa i 6, a rang je zavisio od verzije Google algoritma.

Comments are closed.