Opel Corsa OPC – kao metak

Categories AutomobiliPosted on


U petak sam zahvaljujući kolegi iz MVM Motorsa (novosadski i najuspešniji Opel dealer u Srbiji za prošlu godinu) imao stvarno veliko zadovoljstvo da, bar na kratko, zamenim moju Crosu za Opel Corsu OPC, najbrži super-mini (rekord Nirburgringa). Ovaj prelepi automobil spolja se ne razlikuje mnogo od "obične" Corse D, a pravo iznenađenje noci pod haubom. U Opel performans centru (OPC) su iz motora zapremine 1,6 litara izvukli čitave 192 KS sa 230 Nm obrtnog momenta koji se isporučuje na prednje točkove pomoću šestostepenog menjača. Pored toga tu je i overboost sistem koji po potrebi može da uveća obrtni moment za nekih 15%.

Enterijer krase tvrda, udobna kožna Recaro sedišta koja odlično drže poziciju u krivinama, te vas podsećaju da se za volanom praovg sportiste. Takođe, još nešto se posebno izdvaja je sportski multifunkcionalni kožni volan sa centralnim markerom koji obeleževa neutralni položaj upravljačkog sistema (bitan kod orijentacije pri agresivnijoj vožnji kroz krivine). Tu je još dosta izmenjenih detalja, obloženih aluminijumom i nešto karbonom, ali sve u svemu nisam imao neki veliki osećaj razlike u odnosu sa moju standardnu Corsu.

Pravo iznenađenje čekav vas po startovanju motora, prigušen sportski reski zvuk – snažan ali ne i pretenciozan, koji neupućenima samo može delimično da nagovesti potencijal. Tek po davanju gasa i ubrzanju možete videti o kakvoj "zveri" se radi. Kako pritisnete papučicu gasa tako vas Corsa OPC prilepi za sedište, i što je još bolje ako bacite pogled na obrtaljku vidite da ste tek na polovini skale, pa vas dodatno pritiskanje samo još više uzbuđuje.

Zvanična specifikacija kaže da vam od 0 do 100 km/h treba samo nešto više od 7 sekundi, a u praksi to znači da druge vozače na semaforu ostavljate u "ispušniku", naravno par kilometara iza sebe ;) (isprobano na kaćkoj petlji) a da ne govorim o bujici adrenalina. OPC je trimovan veoma tvrdo, tako da je u krivinama osećaj kao da idete po pravcu, osim što osetite pobočnu G silu koju kompenzuju sedišta, ali je ovom Corsom istovremeno prilično neudobno voziti našim ulicama prepunim udarnih rupa, pa i čitavih kratera.

Opet, prema fabričkoj specifikaciji, prosečna potrošnja iznosi 7,9 litara na 100 pređenih kilometara, ali valjda pod uslovom da ne prelazite 3000 obrtaja. U praksi, na deonici koju sam prešao, naravno u prilišno oštroj vožnji, board računar je pokazao 14,7 litara. U svakom pogledu Opel Corsa OPC je izuzetan automobil koji staje nekih 25 hiljada evra sa ovim nivom opreme, što i nije tako mnogo ako ga uporedite sa performansama i cenom mnogo skupljih sportskih automobila sličnih performansi. Još jednom hvala MVM Motorsu!

U prilogu pogledajte i najbrži krug Opel Corse OPC na stazi Nordšlajfe (Nürburgring):

Pogled na enterijer i manevarske sposobnosti:

Takođe ne propustite:
Auto blog

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *