NYTimes.com uvodi digitalnu pretplatu

Categories Internet, MedijiPosted on

Nakon Ruperta Mardoka i The New York Times uvodi digitalnu pretplatu na svoje online sadržaje, Naime, od 28. marta posetiocima sajta ograničava se pristup svim sadržajima i uvodi se novi model naplate pristupa sa tri mesečna plana pretplate.

Najjeftiniji objedinjuje neograničen pristup preko PC-ja i smartfona, nešto skuplji objadinjuje i neograničene pristupe putem Tablet računara, dok onaj najskuplji plan naravno omogućava pristup sadržajima bez ikakvih ograničenja i to košta 35 dolara mesečno.

Naravno pored plaćenog plana, ostaje i  Free edition za Androide koji se ipak ograničava na 20 sadržaja.

Kako prenosi „Njujork tajms” reči svog izdavača Artura Salzbergera:

„Ovaj korak je ulaganje za budućnost. Omogućiće nam da razvijemo nove izvore prihoda da bismo podržali nastavak naše novinarske misije i digitalnih inovacija, dok ćemo zadržati… publiku da bismo zadržali oglašavače”, rekao je Salzberger.

Ipak, kako ograničenja ne bi uticala na pad posete sa pretraživača, posetiocima koji dolaze  preko linkova na drugim sajtovima, kao što su „Facebook”, „Twitter” i „Google” pristup uglavnom neće biti zabranjen, ali kako je dogovoreno sa Googleomposetilac koji preko ovog pretraživača traži članke bude ograničen na 5 naslova dnevno.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Verujem da je ovaj parcijalni paywall dosta dobro rešenje—dobiješ besplatno npr. 5 članaka nedeljno, a za više je potrebno da se pretplatiš. I naravno, pretplata mora biti pametna, da kao u ovom slučaju, obuhvata više platformi.

    Takođe mi je jako zanimljiva ideja o mikro-plaćanjima, mada bi ona zahtevala sistem koji bi bio zajednički za više novina / izdavača. Dođeš recimo na sajt B92 i hoćeš da pročitaš članak. Da bi ga pročitao, treba da platiš 4 dinara. Umesto da otvaraš PayPal prozor ili slično, ti samo klikneš na ikonicu pri vrhu “plati 4.00 RSD” i automatski se članak učita. Taj gornji toolbar bi se dakle pojavljivao na stranicama svih novina koje participiraju u projektu, a sami bi određivali cenu članka.

    Verujem da će za par godina i kod nas moći da zaživi neki sistem plaćanja online novina, ali pre svega novine moraju da ponude bogatiji i kvalitetniji sadržaj. Niko neće da plati za prežvakanu agencijsku vest koju već možeš da pročitaš besplatno. A ne verujem da će neko da plati mesečnu pretplatu ako neće moći da čita i preko mobilnog telefona ili tablet uređaja.

Comments are closed.