Novosađani u kulturnom nokdaunu

Categories Kultura, Novi SadPosted on

Prenosim vam rezultate istraživanja lokalne agencije Scan u vezi kulturnih zanimacija novosađana.

Jes’ da agencije nije nešto renomirana, ali su podaci koliko toliko indikativni:

 • Čak 69,5 odsto Novosađana izjasnilo se da nikada ne posećuje pozorište,
 • 79,3 odsto ispitanika kaže da nikada ne ide u bioskop, a biblioteku nikada ne posećuje 73,9 odsto ispitanika.
 • Izložbe nikada ne posećuje 82,6 odsto ispitanika, koncerte 58, tribine i rasprave 94,2 a promocije knjiga 91,8 odsto ispitanika.

Ovi podaci su se pogoršali u odnosu na prošlu godinu, a zanimljivo je da čak 28,1 odsto ispitanika nikada ne posećuje ni restorane, kafane i kafiće.

Please follow and like us:

3 comments

 1. Dobro je neko ipak radi istraživanje i hvala za ovaj post.
  Podaci su zaista više nego zabrinjavajući ! Stravično, rekla bih !

  A baš sam danas čitala na zvaničnom web sajtu Novog sada o Izradi lokalnog akcionog plana politike za mlade grada Novog Sada, a za koji je objavljen
  JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA UČEŠĆE U IZRADI LOKALNOG AKCIONOG PLANA POLITIKE ZA MLADE GRADA NOVOG SADA
  septembra ove godine.
  Sada je decembar, a dalje vesti nemamo.
  Eto, imamo rezultate istraživanja…

  PS. postavila sam pitanje na web sajtu Novog Sada da li je taj plan uradjen i da li imamo negde javno obaveštenje o planu, šta se isplaniralo , a šta se preduzelo po istom.

  ( pošto je pretpraznično vreme ) dobila sam odgovor automata :

  Dear kompkamp@kompkamp.net,

  Please note that I am out of the office but will endeavour to return your email upon my return.

  Best regards,

  pomerigradjana@gradnovisad.org.rs.

  Ako dobijem pravi odgovor, javiću :)

 2. Ako po istrazivanju Zavoda za statistiku, prosecan srbin potrosi 1.5 sapun godisnje – dakle ne 15 nego jedan i po GODISNJE!
  Kako mozemo da ocekujemo da ide u biblioteku, kafanu ili tesko nama pozoriste…

 3. Napisati da agencija SCAN ”Jes’ da agencije nije nešto renomirana” najbolje odslikava i rezultate koje autor članka komentariše – POVRŠNOST i RELATIVIZAM. Dovoljno je da imate mišljenje sa kojim ne zna te šta biste , pa onda najbolje da istim počastvujete prosečnog Srbina koji se uzgred i ne kupa, pa i logično ne ide zbog radi toga ni u pozorište. Deco draga ŽIVOT nam je poslednjih trideset godina, doneo toliko dramaturgije i neočekivanih obrta, tragedije i komedije, da je sve što nazovi umetnost i nazovi kultura imaju da ponude – farsa. Promakne poneki dašak kreativnosti i izražajnosti, uleti u zamku da ga kulturni poslenici razumeju i veličaju, i cvrc gotovo. A sve je skupo, novaca malo, a gladnih kulturnog dinara – mlogo. Ne zaboravite poguban uticaj elektronskih medija na klasičnu izražajnost , beletristiku, poeziju, pozorište, film … Neproizvodnu i neefikasnu privredu, uz impotentnu poslušničku državnu politiku … nedovoljnu zaradu … Oprostite onda prosečnim novosadistima i novosadistkinjama, što su im interesovanja i novac usmereni ka ”rogonji” u novoj boci sa novom etiketom ,jer samo oni znaju zašto, i ka 64,268% većem volumenu trepavica, da bi naše sosice bile i dalje konkurentna roba na tržištu ”SAD ILI NIKADA OSTVARI SVE SVOJE ŽELJE”
  Oprostite i meni što sam ovo napisao i sebi što ste ovo čitali, i SCAN agenciji zbog istraživanja,
  ko ih je terao da nas analiziraju, i da pri tom svake godine već desetak godina i objavljuju to kakvi smo. Ko da mi ne znamo. Super smo. Svetski a naši .

Comments are closed.