Novi Honda Civic na blog-testu

Categories AutomobiliPosted on

Zahvaljujući ljubaznosti zastupnika Honde za Vojvodinu firme Honda Stojanov juče sam bio u prilici da samo par nedelja posle premijere napravim mini test novog Civica. Kao i prethodnik poznat po svom jedinstvenom spoljašnjem stilu i unutrašnjoj praktičnosti, novi Civic osvaja svojim smelim, dinamičnim sportskim dizajnom.

Dizajn

Pre svega, glavni dizajner Mitsuru Kariya fokusirao se na osnovu procene zahteva kupaca Honde, na želje i potrebe evropskih kupaca i kroz razvoj doveli su sosptvene razvojne standarde do novog, višeg nivoa. Prednji deo novog Civica je strelast, zaobljeniji od prethodnika, ali istovremeno i agresivniji. Bočno gledano, vidi se evolucija prethodnog modela, uz jače naglašene blatobrane, što govore i zvanične mere – novi Civic širi je 5cm od prethodnika.

Posebno impresivan je zadnji deo sa visoko stilizovanim “repom” – zapravo integrisanim spojlerom u zadnja vrata, sjajno uklopljenim sa zadnjom svetlosnom grupom. Ovaj deo je već sada zaštitni znak novog Civica. Funkcionalni dizajn zadnjeg spojlera utiče malo na preglednost unazad, ali se nedostatak nadomešćuje kamerom za hod unazad koja se automatsku uključuje čim ručicu menjača postavite u rikverc.

Enterijer i komfor

Poput prethodnika, novi Civic i dalje nudi odličan kompromis između sportskog pedigrea i verovatno najpraktičnije i najprostranije kabine, uz unapređen kvalitet završne obrade na kojoj su insistirali prethodni kupci Civica. Ovaj Civic ima možda i najudobnija sedišta u klasi, naravno podesiva u svim pravcima, sa posebnim tapacirungom u sedalnom delu i naslonu tako da se prosto meko “zalepite” za sedište.

Idealan vozačka pozicija se lako zauzima, instrumentacija je jasna i pregledna. Posebno ističem digitalni brzinomer u podnožju vetrobrana tačno na liniji vozačkog fokusa, tako da deluje veoma slično Head-Up displeju kod premium modela. Brzinomer, ima još jednu funkciju, svetlosnu indikaciju promene stepena prenosa (ECON mod asistencija ekonomične vožnje). Ova indikacija informiše vozača o idelanom momentu prebacivanja u viši stepen radi smanjenja potrošnje goriva.

Novi Civic je veoma komforan sa velikim prtljažnikom zapremine čak 477 L sa podignutim sedištima, dok se ta zapremina povećava na čitavih 1210 L preklapanjem “magičnih sedišta”. Pozadi se lako ulazi i smešta, pozicija sedenja je niska tako i dvometraši mogu lako da stanu jedino je sedalni deo nešto kraći što može dovesti do zamora putnika na dužom putovanjima.

Kada smo kod goriva, novi Civic se nudi sa tri opcije motora: 1,4 l benzinac, 1,8l benzinac i 2,2 l dizel. Svi motori su kombinovani sa šestostepenim ručnim menjačem, ECO pomoći, naprednom tehnologijom kontrole potrošnje goriva i Idle stop opcijom. Takođe, opremljeni su Hill Start asistencijom. 1,8 l motor može se kombinovati sa specijalno dizajniranim petostepenim automatskim menjačem.

Motorizacija

U konkretnom modelu na testu bio je 1,8l benzinac (Sport paket) sa šestostepenim manuelnim menjačem i 142 KS. Na testu, uz malo agresivniju gradsku vožnju prosečna potrošnja kretala se između 7 i 8 litara, na otvorenom potrošnja pada ispod 5 litara, tako da se neki prosek kreće oko 6 litara na pređenih 100 kilometara. Smanjena potrošnja i efikasnost dodatno se poboljšavaju start-stop sistemom (IDLE STOP sistem) koji isključuje motor ubacite ručicu menjača u neutralni položaj i skinete noge sa papučica. Čim pritisnete papučicu kvačila motor se startuje u deliću sekunde i možete krenuti sa semafora bez zadrške.

Upravljački sklop je izuzetno precizan, Civic odlično leži na putu i u krivinama, a sjajno upija brojne novosadske neravnine i rupe poput nekog “francuskog predstavnika”. Želja za maksimalnom uštedom, odrazila se na elastičnost motora, tako da na minimalnom broju obrataja ne možete očekivati žestoku reakciju koja dolazi tek sa preko 3.000 obrtaja. Tada, izduvni sistem emituje onaj sportski, reski zvuk, a Civic je spreman za svaki izazov.

Oprema i cene

Što se tiče cenovne politike i tu je Honda napravila veliki pomak. Dok je prethodni Civic sa malo jačom opremom išao i preko 20 hiljada evra, novi se nudi po početnoj ceni od 14,990.00 evra za model sa 1,4 l mitorom i Comfort linijom opreme. Ovaj osnovni nivo preme podrazumeva gotovo sve što premium modelu nude u višim paketima, uključujući tu automatski klima uređaj, IDLE STOP sistem, veoma značajan DSC, TSC, Hill Assistent sistem, EBD, naravno ABS, puni sistem vazdušnih jastuka, dnevna LED svetla, sjajni audio sistem sa USB priključkom, daljinsko zaključavanje, el. Podesivi spoljni retrovizori sa integrisanim grejačima, sistem unutrašnjeg osvetljenja, preklopiva zadnja sedišta sa klizajućom klupom….

Na raspolaganju su još dva nivoa opreme Sport i Executive koji nude dodatne fukcije kao što su tempomat, dvozonska klima, zadnja kamera za parkiranje (bila je na test modelu sa Sport paketom), alu felne 17″, HDD navigacija, Bi-ksenon farovi itd. a delove opreme možete iskombinovati kroz Specijalna ponuda paketa dodatne opreme.

Pogledajte ostatak fotki u FLickr galeriji.

Kontakt podaci


STOJANOV DOO,
www.hondastojanov.co.rs
Bul. Kralja Petra I 65, Novi Sad,
021/442-371, 021/6330806

Please follow and like us:

2 comments

  1. Jeftiniji je znatno, jer je jos znatnije smanjen broj japanskih delova na njemu. Vecina su kineski i evropski…
    Ako to nekome nesto znaci..

Comments are closed.