Na testu BMW 320xd sa xDrive tehnologijom

Categories Automobili, TechnoPosted on

bmw-320xd

Nakon letošnje premijere nove BMW serije 3 koja je najzaslužnija za novi istorijski  prodajni rekord kompanije BMW Group, stiže nam na test  BMW 320d sali sa inteligentnom  xDrive tehnologijom pogona na sve četiri točka.

Ovaj inteligentan sistem reaguje na promene u uslovima vožnje unutar hiljaditog delića sekunde što znači da još uvek možete uživati u zadovoljstvu u vožnji i na podlogama pokrivenima blatom, šljunkom ili snegom.BMW 320xd je opremljen istim agregatom kao i “obični” – bez pogona na sve točkove, s većim turbopunjačem, a najveću snagu od 184 KS i moment od 380 Nm oslobađa u širokom spektru obrtaka motora.

Osnovna razlika je u xDrive inteligentnom sistemu koji pravovremno reaguje na sve promene na kolovozu i u okruženju, automatski i bez potrebe aktiviranja posebnih opcija u automobilu. Ovo znači, da nema te posbeno dugme ili reduktor, kojim bi aktivirali sistem preraspodele snage na obe osovine, već se on automatski uključuje po potrebi.

S jedne strane oslobađa vozača brige oko uključenja/isključenja, aktivira se baš kada je potreban, a sa druge, smanjuje se potrošnja goriva kao sve značajnija referenca.

BMW 320xd koristi automatski menjač sa opcijom ručne promene stepena tokom prenosa konjskih snaga iz motora na točkove zahvaljujući “papučicama” na stubu volana. A treba naglasiti i da se u trenutku aktiviranja xDrive-a snaga između osovina prebacuje prema odnosu 60:40 tako da “potisna” zadnja osovina uvek dobija više snage.

Na žalost kako sam ga vozio tokom vikenda, po suvim kolovozima, nije bilo prave prilike da se istestira xDrive sistem u realnim uslovima. Takvu priliku sam iamo svojevremeno 2004.  sa kada je odabrana ekipa novinara imal priliku da testira sve xDrive automobile u ponudi na batnjavim i skliskim, brdskim terenima na Kosmaju.

I mali kolaž:

Please follow and like us: