Nove BMW M ikone

Categories Automobili, TechnoPosted on

BMW M3

BMW M3 je ikona. To je sportska limuzina koja dominira već gotovo tri decenije, jer je to jedan od najlepših automobila na planeti – oštro usmerenih na vozača. Vreme je donelo tzv. “rebrending”, pa se BMW M ikona rascepila na dvoje noseći celokupno slavno nasleđe. To ne znači da novi M3, nije ništa manje neverovatan nego potpuno novi M4. Zapravo, to je najbrži, najsnažniji BMW ikada.

BMW je odlučio da podeliti coupe i sedan verzije onoga što je superlativ 3 serije, u serije M3 i M4, tako da je sada naziv M3 dodeljen limuzini-sedanu, M4 coupe verziji.

M3 i M4 su “bliski rođaci”. BMW je napravi ootklon od V8 motora i vrati se natrag svom zaštitnom znaku rednom “šestaku”. A da bi se zadržala snaga sa dva cilindra manje 3.0-litarskom motoru dodata su dva turbo punjača. Novi motor stavlja budućim vlasnicima na raspolaganje 431 konjskih snaga (više od V8-a sa 414KS) i, još važnije, čitavih 500 Nm obrtnog momenta.

Zato ovaj agregat ide do neverovatnih 8.000 obrtaja u minuti, koliko mu treba da stigne do “crvene zone”.

BMW M4

Čarolija turbo-punjača, direktno ubrizgavanje i druge tehnološke čarolije znače da su M-blizanci moćniji od prethodnog modela i istovremeno čistiji za okolinu – potrošnja goriva i emisija su smanjena je za 25 posto!

Takođe i težina je smanjena. BMW-ovi inženjeri uspeli su da smanje težinu vozila za čitavih 90 kilograma modfikacijama na šasiji i umerenom upotrebom ugljičnih vlakana, čime je težina kupe 1496 kg, a limuzine za 1519 kg. Ako iskombinujete epski M-power brand sa novim motorom i pomenutim smanjenjem težine i BMW im je omogućio da do 100 km/h “dolete” za samo 4,1 sekundi.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *