Noć istraživača 2010

Categories TechnoPosted on

NOĆ ISTRAŽIVAČA 2010.” pod motom „ Svi smo mi istraživači“ održala se sinoć na SPENS-u u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, Kreativno edukativnog centra i Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC. Atmosfera je bila sjajna, kao i organizacija, i što je veoma ohrabrujuće – klinci su željni znanja i nauke.

Trebalo je videti kako jure od štanda do štanda i uživati u njihovom oduševljenju eksperimentima, postavkama i demonstracijama, a jedini propust je bio prostor koji je kako se pokazalo bio neadekvatan. Prostor ispod zapadne tribine Velike sale prosto je premali da primi sve zainteresovane, pa se stvorial velika gužva – ali nikom to nije smetalo.

Novi Sad je juče bio deo međunarodne manifestacije ”Noć istraživača”, koja se paralelno održava u 240 gradova u Evropi, a u okviru naše prve “noći” učestvovalo je preko 100 istraživača na 50 različitih štandova. Sprovedeno je oko čak preko 40 eksperimenata i prezentacija: Sunčev sistem na dlanu, Razgovarajte sa mašinom, Upoznajte čarobnjake, Oboji svoj svet, U zdravom telu – zdrav duh, Upravljajte mislima, Vidite zvuk, Dotaknite munju, Zanimljiva matematika, CERN uživo, Upoznajte svoje telo, Progovorite 101 jezik, Progledajte očima mašine, Od mikroorganizma do čoveka, Kreirajte svoj miris, Kuvajte u hemijskoj laboratoriji, 3D svet oko nas, Čiji je otisak, Locirajte deponiju, Robotizacija sveta, Otkrijte kako nastaju planine, zašto se dešavaju zemljotresi i mnogi drugi.

Za sve one koji nisu bili, prenosim deo atmosfere koji sam sinoć zabaležio,  što je ujedno i poziv za sve buduće “Noći istraživača“:

Please follow and like us:

2 comments

  1. Zaista je bilo sjajno! Ovakvih manifestacija definitivno treba da bude više, vidi se da su deca željna znanja. Nauku treba približiti deci na popularan, njima blizak način, i oni će se “primiti”… Pridružujem se kritici za neadekvatnost prostora, i žalim zbog gužvi na nekim štandovima, zbog kojih neke stvari nismo uspeli da vidimo. Na primer, za planetarijum je bila ogromna gužva i moje dete nije želelo da čeka i se gura. Svaka čast organizatorima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *