Nielsen o usabilityju iPad-a

Categories UsabilityPosted on

Usability guru Jakob Nielsen je u svom prepoznatljivom maniru objavio isveštaj o “njegovom veličanstvu” – iPadu, gde zaključuje  da je Apple svoje korisnike uskratio za otvorenost i širu kompatibilnost, misleći pri tome recimo na podršku za  Adobe Flash i sl.

Prema Nielsenu, kod iPada preovlađuje estetika nad upotrebljivošću, ali zapravi on ne kritikuje sam uređaj već nekonzistentne aplikacije u pogledu interfejsa, intuitivnosti i lakoće upotrebe.

Ono što je bitno za kreatore web sajtova i optimizaciju za ovaj novi iPad format, Nielesen je predstavio detaljan izveštaj “Usability of iPad Apps and Websites na čak 93 stranice koji se besplatno može preuzeti. Izveštaj je zasnovana na  usability testovima sa realnim korisnicima, i ukazuje na to kako korisnici koriste široki spektar iPad aplikacija, kao i surfovanje putem uređaja kroz različite web lokacije.

Zanimljivo je zapažanje iz ugla korisnika kako oni vide interakciju sa iPadom:

People don’t know what they can do, and when they try to do something, they don’t even know what they did, because it’s invisible,” Nielsen explains. “With a mouse, you can click the wrong thing, but you can see where you clicked.”

Please follow and like us: