Naučno popodne

Categories Techno, TehnologijaPosted on

Ne postoji osoba koja nije doživela osećaj uzbuđenja kada otkrije nešto novo. Svako ko je iskusio ovu radost saznavanja uživaće u poseti „I Festivalu nauke u Novom Sadu”, kaže se u najavi prvog, nadam se ne i poslednjeg Festivala nauke održanog na PMF-u i Poljoprivrednom fakultetu ovog vikenda.

Tokom dva dana bio je skoncentiran veliki broj  predavanja i interaktivnih radionica koja su trebala da popularizuju nauku među novosađanima. Na žalost nismo stigli juče da prisustvujemo nekim zanimljivim predavanjima, ali smo danas “stigli” na dva veoma zanimljiva iz domena astro fizike i nuklearne fizike.

Prvo je bilo Tamna strana svemira koju je popularno i na popularan način predočila  dr Tijana Prodanović, a ko god je bio prisutan saznao je šta je tamna materija (u stvari, to je još nepoznanica), šta su MACHO-i, a šta WIMP-ovi, kako se kreću galaksije, kako tamna materija čini vezivno tkivo, šta je gravitaciono sočivo i kako deluje, o zakrivljenosti prostora i o još mnogo čemu.

Naredno predavanje  dr Dušana MrđeLHC: smak ili pomak sveta?” nadovezivalo se na ovo prethodno i brojnim slušaocima je približilo princip rada i konstruktivno rešenje  LHC-a – Velikog hadronskog sudarača (Large Hadron Collider ), te njegov značaj za nauku. Veoma interesantno je bilo čuti kako je konstruktivno rešeno sudarač, koji su problemi bili tokom njegove gradnje, a pomenuti su i rizici koje nosi ovaj ekperiment. Verovatno ste čuli, LHC je trebao biti zapušten u rad 20. septembra, ali je zbog problema star odgođen za septembar ove godine, a postoji mogućnost da se odgađanja nastave.

U svakom slučaju, naučni festival je super stvar, i trebao bi, bar po mom mišljenju,  da preraste u neku vrstu “naučnog vikenda” koji bi se bar jednom mesečno održavao u univerzitetskom kampusu, kako bi se svi zainteresovani bolje upoznali sa dometima savremene nauke.

Please follow and like us: