Najveći brend Rusije: automat Kalašnjikov

Categories TechnoPosted on

Jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji ruski brend u svetu je legendarni automat Kalašnjikova. On je bio osnova za konstrukciju čitave porodice brobenog i civilnog streljačkog oružja različitog kalibra, uključujući automate AKM i AK74 i njihove modifikacije, mitraljez RPK, karabine i puške sa glatkom cevi Sajga.

AK i njegove modifikacije najrasprostranjenije su streljačko naoružanje u svetu. Po postojećim ocenama, u taj tip, uključujući licencirane i nelicencirane kopije, kao i druge razrade na bazi AK (pa između njih i jugoslovenska automatska puška M70), pripada jedna petina čitavog streljačkog naoružanja na planeti. Po mišljenju mnogih eksperata, on predstavlja etalon pouzdanosti i jednostavnosti rukovanja.

AK je toliko jeftin u proizvodnji i raširen u svetu, da u nekim zemljama košta manje nego živa kokoška. Može se naći u vestima iz skoro svakog kriznog žarišta u svetu. U vreme hladnog rata SAD i SSSR su se takmičili za sfere uticaja po čitavom svetu, između ostalog putem isporuka naoružanja. AK je osetno prevazilazio američke puške M1 Grand i M14 po pouzdanosti i jednostavnosti rukovanja, zahvljujući čemu je mnogo više odgovarao siromašnim zemljama koje nisu posedovale razvijenu infrastrukturu naoružanja.

Visoka borbena efikasnost oružja bila je potvrđena u toku lokalnih konflikata posleratnih decenija, uključujući rat u Vijetnamu. Pouzdanost i nepogrešivost oružja, uslovljena čitavim kompleksom tehničkih rešenja primenjnih u njemu etalon je za čitavu njegovu klasu. Izražavaju se pretpostavke da je AK najpouzdanije vojno oružje od doba puške Mauzer 98.

Pri čemu on radi i pri najnemarnijem i najnekvalifikovanijem održavanju u najtežim uslovima. Automatu Kalašnjikova pripada nekolko rekorda. On je prvi na spisku najznačajnijih pronalazaka 20. veka po verziji francuskog lista Liberasjon, ostavivši iza sebe atomsko oružje i kosmičke tehnologije. Kalašnjikov je već dospeo na 4. mesto u spisku od 50 predmeta koji su promenili svet, zaostavši za kompjuterom, tabletom za kontracepciju i video rekorderom. A prema verziji britanskih TV novinara, Kalašnjikov je na drugom mestu u miru među najsavršenijim naoružanjem svih vremena i naroda. Na prvom mestu po mišljenju Britanaca, nalazi se čovek.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *