Najnoviji novi Zakon o bezbednosti saobraćaja

Categories HumorPosted on

Skupština Republike Srbije usvojila je novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZaoBes) na putevima 30. februara 2011 godine, a stupa na snagu odmah potom čim se steknu opšte-tehnički uslovi i Zastava oružje adaptira nova policijska vozila. Novi, za neke kontroverzni (za neke ne), zakon donosi mnogo novosti, sreće i berićeta, za neke strožije kazne za saobraćajne prekršaje, ali i svetsku novotariju za koju su već sada zainteresovane mnoge zemlje – sistem kaznenih i nagradnih tačkica, a tu su i promene u obuci nevozača i vozača tricikala,  ali i nov način pologanja vozačkih ispita.

Nova policijska vozila sa laserski navođenim mitraljezom 12,7 mm poslužiće službenicima policije da kratkim rafalom upozore učesnike u saobraćaju na činjenje blažih prekršaja, dok za teže prekršioce neće biti spasa

Novi najnoviji Zakon reguliše korišćenje modernih tehnologija i uređaja koji su bili nepoznati za stari ZOBS, a pogotovo nepoznati pripadnicima saobraćajne policije. Zabranjeno je upotrebljavati 4G radar detektore i internet džemere, kao i fenove za kosu koji su do sada korišćeni za ometanje IC kamera.

Zabranjeno je telefonirati u toku vožnje sem uz pomoć hands free sekretarice ili ljubavnice koja bi vam pridržavala fon i još neki uređaj po potrebi. Naravno, kako se i očekivalo, a što se tajilo, zakonitim suprugama prema ovom zakonu nije dozvoljeno da uzmu ulogu hands freeja.

Interesantno, razgovaranje telefonom je zabranjeno i pešacima dok prelaze ulicu, ali samo u vreme saobraćajnih špiceva. Međutim, penzionerima kao povlašćenoj grupaciji biće omogućeno da po ceo dan i na najjačoj potenciji slušaju omiljene hitove, pa čak i u vreme špiceva. Naravno, u koordinaciji sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja svim palim penzioniram u saobraćaju biće obezbeđen adekvatan neluksuzan pokop, reklo bi se – strogo ali pravično . Od ove mere se očekuje da smanji pritisak na već nabudženi budžet, jer se planiraju smanjenja izdavanja za penzionere i uštede kojim će se finansirati besplatno deljenje iPod-ova i jeftinih kineskih MP3 plejera koji su zaglavljeni na najjače, uz uslov da imaju više od 66 godina života.

Novi ZaoBes dodatno propisuje da i pešaci moraju nositi komplet prve pomoći, kao i obavezne prolećne gume za sva vozila u saobraćaju, pa čak i ona koja nisu u saobraćaju, te recimo stoje na parkingu u komšiluku.

„Novina je da se uvodi odgovornost svih, ali i sistem nagrađivanja za one najrevnosije. Tako recimo ukoliko vaš komšija nije u aprilu instalirao prolećne gume, vi ga lepo prijavite nama, mi njemu kaznene tačkice, a vama kao uzornom učesniku u saobraćaju slede nagradne tačkice. Sve ove tačkice će izricati postupajući sudija za prekršaje, a oni koji nakupe 20 hiljada ovih pozitivnih tačkica mogu ih zameniti za najnovije svetlo-odbojne prsluke sa rupom za iPod na nekom od naših šaltera. Naravno, ako ih budu našli, a potom i budu strpljivi da sačekaju nagradu, jer to je naime još jedan test istrajnosti i vere u novi zakon.” –  prokomentarisao je ZaoBes đeneral Mlatimotka, inače šef saobraćaja u tamo nekom ministarstvu koji je tamo postavljen preko zaove švalerkinog pašenoga, ali to nema veze, stručan je kadar.

“Želimo da bezbednost u saobraćaju bude daleko bolja nego što jeste, da se adekvatno nagrade učesnici u saobraćaju koji vredno potkazuju svoje prekršajno posrnule rođake i komšije, i zbog toga je bitno da ovaj zakon što pre bude u funkciji”, dodao je Mlatimotka.

Imamo i neke oprečne stavove, naime direktor Komiteta za zaštitu saobraćajnih znakova Biserko Zastavniković tvrdi da se zakon ne može popraviti ni amandmanima jer ta organizacija ima primedbe na čak 70.000 strana.

“Zaista nikom u komitetu nije jasno zašto je nacrt koji su još 2005. godine sačinili i predstavnici struke, rođaci, kumovi i potkazivači, te predstavnici ministarstava, a koji je dobio najviše ocene i domaćih i međunarodnih institucija za proučavanje saobraćaja u mravljim društvima, čekao toliko dugo“, kaže Zastavniković. Stvarno zašto, dodajemo mi.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *