Na testu: BMW 320d Sport line

Categories Automobili, TechnoPosted on

Šesta generacija BMW-ovog najprodavanijeg i najuspešnijeg modela (najprodavanijeg premium automobila na svetu) premijerno je prikazana u sedanskoj verziji krajem prošle godine, a uskoro se očekuje i u ostalim varijetetima. Zahvaljujući auto-kući Radulović Group imao na blogerskom testu novu seriju 3, tačnije dizelskog predstavnika – BMW 320d (F30) u Sport line varijatni.

Dizajn

Već na prvi pogled, a posebno ako novu “trojku” gledate sa zadnje strane, pomislićete da se radi o novoj “petici”. Jednostavno, serija 3 je “narasla” i vidljivo je veća od prethodnika, a povećanje se posebno oseti na zadnjim sedištima. I dizajnerski se nova 3 veoma razlikuje od prethodnice. Presudnu dozu novoj originalnosti unosi prednji deo skrojen po uzoru na koncept i8, sa izduženim i “presečenim” farovima koji se ulivaju u prepoznatljivu BMW rešetku uvodnika vazduha – popularne “bubrege”.

Pionirska istorija serije 3 je inspiracija za novu sportsku limuzinu, čiji snažni stil predstavlja svežinu interpretacije i svestran razvoj tradicionalnog BMW dizajna. Novo lice prepoznatljivog BMW dizajna sa ravnim farovima koji se protežu do BMW prepoznatljive maske hladnjaka, naglašavaju elegantni dinamični dizajn nove BMW serije 3.

 

Pored dizajna, takođe novost su i motori – sa svakom novom generacijom stiže i nova motorizacija. Na testu sam imao jedan od trenutno dva ponuđena dizela – 320d. Trenutno se nude dva dizel modela, i to BMW 320d i BMW 320d EfficientDynamics izdanje (EDE), opremljeni su turbo 2,0-litarskim četvorocilindričnim dizel motorom sa common-rail direktnim ubrizgavanjem goriva i varijabilnom geometrijom usisa. Iako obe varijante imaju isti motor, izlazna snaga je nešto drugačija.

BMW 320d ima izlaznu snagu od 184 KS (135 kW), te potrošnju od samo 4,5 l/100 km. Kako bi se povećala efikasnost, tu jeEfficientDynamics edicija čija je snaga smanjena sa 184 KS (135 kW) na 163 KS (120 kW). Zatim, integrisana centrifugalna klatna koja apsorbuju vibracije motora omogućuju vožnju na oko 1.000 obrtaja u minuti.

U kombinaciji sa dodatnim opcijama, kao što je Energy Saver gume sa smanjenim otporom kotrljanja, EDE model može sa 57 litarskim rezervoarom goriva bez problema da pređe i do 1.375 km. To znači da se potrošnja kreće oko 4,1 l/100 km. Izvanredna je i informacija da je pomenuta potrošnja i u kombinaciji sa novim 8-stepenim automatskim menjačem, naravno na otvorenom putu, dok je agresivnija gradska vožnja potrošnju podiže na nekih 7 litara na 100 pređenih kilometara.


Max. brzina 230km/h

BMW 320d standardno dolazi sa 6-brzinskim ručnim menjačem, a na testu mi je bila verzija sa automatskim menjačem i čak osam stepeni prenosa. Kada uđete u kabinu, zahvaljujući sjajnim sportskim sedištima, brzo zauzimate idealnu vozačku poziciju. Novost na sedištima su bočne potpore na “naduvavanje” koje zahvaljujući dugmiću na sedištu možete da popunite ili oslabite, tako da po potrebi – u sportskijim uslovima vožnje možete ojačati bočno držanje u krivinama.

Enterijer

Savršena završna obrada i probrani materijali svedoče o iznova podignutoj letvici ionako poznato visokih standarda, a isto vredi za multimedijalnu i informatičku podršku, upravljivu kroz intuitivno programiran meni iDrive info-ekran, osetljiv na dodir. Kokpit tabla je pregledna i jasna, bez suvišnih detalja, sa crvenom linijom “duž horizonta” koja u Sport verziji pored crvenog štepa na sedištima pojačava sportski karakter. Takođe, tu je i kmultimedijalni kožni volan takođe ukrašen crvenim štepom – precizan i ugodan za vožnju, podesiv u dve ose.

Nova “Trojka” je uprkos većim dimenzijama i boljoj opremi korišćenjem lakšeg, a čvršćeg čelika u proseku 40 kilograma lakša, a konstrukcijski je evoluirao i vešanje sa sofisticiranijim multilinkom u pet tačaka, odnosom težine dovedenim do idealnih 50:50, te sa tragom točkova širim 4 centimetra napred i 5 nazad.

Performanse

Performanse i moć u vožnji ne ostavljaju mesta za kritiku, snažno vuče po čitavoj skali obrtaja, čak ima i dobar zvuk, ali on ipak ne izaziva trnce kao u snažnijem 6-cilindarskom rednom 3.0-litarskom twinturbu (335i) sa 306 KS. Ipak, ukoliko želite sportskiji ugođaj birajte 328i koji nudi neverovatnih 245KS iz samo dve litre zapremine.

Osim osnovne verzije, izbor BMW Serije 3 je proširen na tri varijante opreme i izgledaSport linija, Luxury linija i Moderna linija. Svaka od ovih linija predstavlja individualan karakter sportske limuzine, sa ekskluzivnom kombinacijom materijala visokog kvaliteta, nenadmašnim kvalitetom izrade koji još više naglašava prepoznatljivi BMW dizajn.

Verzije

Sport linija (automobil na testu): Sa upadljivom spoljašnjošću visokog sjaja, ova nova linija naglašava dinamičan izgled BMW Serije 3. Osam letvica jake konture na crnoj masci hladnjaka okruženih hromiranim dodatkom, daju prednjem delu automobila posebno sportski i upozoravajući izgled. Sportski i ekskluzivni ambijent enterijera izražava se kontrastima crne i crvene boje dok standardna sportska sedišta mogu da se izberu u tri varijante presvlaka i četiri boje.


Prebacivanjem u Sport mod, oslanjanje se utvrđuje a odziv na pedalu gasa brži i agresivniji #BMW 320d

Luxury linija: Diskretni hromirani elementi visokog sjaja ove linije daju spoljašnjosti BMW Serije 3 izuzetnu eleganciju i ekskluzivnu privlačnost. BMW maska hladnjaka sa 11 fino hromiranih lajsni, dve, neznatno savijene hromirane obloge lajsne na prednjem usisniku vazduha, kao i sjajne hromirane trim lajsne horizontalno iznad vazdušne lopatice daju prednjem delu upečatljiv izgled. Drvene lajsne visokog sjaja, sedišta sa karakterističnim načinom štepanja i izbor od dve vrste materijala za presvlake u četiri klasično elegantne boje, ističu primamljiv, ekskluzivni ambijent.


Parking senzor sa vizuelizacijom kao standardna oprema BMW 320d

Modern linija: Trim elementi visoke klase uključeni u Modern liniju novog BMW Serije 3 su svi od brušenog aluminijuma i naglašavaju savremeni karakter ove linije. BMW maska hladnjaka, sa 11 brušenih aluminijumskih letvica, i dvostrukom trim lajsnom za usisnik vazduha u istoj boji daju prednjem kraju novog BMW Serije 3 posebno savremen, elegantan izgled. Svetla gornja strana kontrolne table i upravljač u boji ostrige, generiše potpuno novi ambijent. Kožne presvlake ili kombinacija platna i kože u boji ostrige ili crnoj, kao i izbor od tri vrste površina obloga sa naglašenim bisernim efektom hroma, dalje naglašavaju uzajamno slaganje materijala. Lajsne sa trodimenzionalnom strukturom površine drveta, pravo su iznenađenje i ekskluzivitet ove linije.

Cene

Istorisjki rekordna godina za BMW ukazuje i na dobru cenovnu politiku, iako se radi o premium segmentu. Cena nove serije 3 kreće već od 25.990 € za 316d sa 116KS, što je odlična cena za jedan ovakav tehnološki vrhunac za masom opreme koja ulazi u standardnu ponudu. Konkretnom modelu na testu BMW 320d sa 184 KS cena kreće od 31.990, a uz Sport line opremu i dodatnu opremu na demo vozilu cena je 40.000€.

Od ostalih “trojki” istakao bih adrenalinski BMW 328i sa čak 245KS čija cena kreće od 33.720 €. I još jedna zanimljiva varijanta je BMW 320xi – benzinac sa 184KS i pogonom na sva 4 točka po ceni od 32.620€. Touring karavanske verzije startuju od 31.990€, a naravno najskuplji je BMW M3 sa 420KS koji početno staje 77.170€.

Galerija

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *