Modus za preživljavanje malih

Categories EkonomijaPosted on

Svedoci smo da pod uticajem velikih lanaca trgovine i brojnih supermarketa, lokalne “komšijske” bakalnice polako, ali sigurno izumiru. Evo, kod mene u komšiluku, nema par manjih prodavnica, a one koje su i dalje aktivne polako, postepeno smanjuju asortiman artikala. I tako sve do totalnog kolapsa. Jednostavno, u tržišnoj utakmici ne mogu da podnesu pritisak cena velikih megamarketa.

Ipak, “na horizontu” se nazire tračak svetlosti (nade) i za ove male igrače. Petnaest manjih trgovinskih preduzeća u Srbiji je shvatilo šta im sledu ukoliko nešto ne preduzmu, te su se udružili sa mađarskom firmom “CBA”, i formirali zajedničko preduzeće “CBA-SCG“. Ovo partnerstvo sada u Srbiji broji oko 500 prodajnih objekata, na tržištu nastupaju pod jednom firmom tako da mogu da dobiju povoljnije uslove od dobavljača (veće rabate) i uvećaju asortiman na čitavih 12.000 artikala.

Preduzeća/članice udruženja su na svom području formiraju regionalne centre preko kojih idu sve nabavke i distribucija robe, čime se smanjuju varijabili troškovi i smanjuje nabavna cena proizvoda.

Delatnošću ovog zajedničkog preduzeća, male trgovine će snižavanjem cena i uvećanom ponudom biti konkurentiji, i nekako će povećati šanse da prežive ovaj “prvi nalet” velikih, koji trenutno osiguravaju pozicije na našem tržištu. Ovo je vrlo dobro iskustvo koje je preuzeto iz zemalja istočnog bloka, gde su se lokalni trgovci takođe susreli sa konkurencijom velikih trgovinskih lanaca (pretežno stranih).

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *