Mobilni Internet

Categories Internet, MobilePosted on

Za sve Internet profesionalce, ali sve više za poslovne ljude, pristup Webu u svakom trenutku i sasvakog mesta je imperativ. Ko poseduje moćne PDA telefone zahvaljujući GPRS i WCDMA standardima može da surfuje i proverava poštu sa bilo kog mesta dok će brzine prenosa zavisiti kako od telefona tako i od jačine signala mobilnih operatora.

U nešto povoljnijem položaju su oni sa netbook računarima kod kojih većina poseduje i ležite za SIM kartice, tako da se pristup Internetu ostvaruje nabavkom posebnih data SIM kartica namenjenih isključivo za prenos podataka uz niže tarife.

Od nedavno na našem tržištu dostupni su u posebni Internet paketi za mobilni pristup Internetu u kojima se nalaze i USB modemi.

Telenor je prvi uvrstio ovu vrstu usluge i to na postpejd bazi, a opet je prvi ponudio mobilni Internet na pripejd osnovi što je još bolje rešenje, jer nema ugovornih obaveza i možete bolje da kontrolišete troškove mobilnog Interneta  koji su još za sada veoma visoki.

Za probu  uzeo sam Telenor Internet mobilni paket, što možete i vi jer u prva 3 dana (u promotivnom periodu to je bilo čak mesec dana) možete da vratite paket ukoliko niste zadovoljni ili procenite da vam ne treba ovakav pristup. Za 4999 dinara dobijate modem i prvih 3 Gb saobraćaja koje možete da dopunite kad kod vam treba  – dopunama kao i za obične mobilne telefone

U paketu dobijate mobilni  modem Huawei E220 (u postpadu možete da birate i neki drugi), data SIM karticu, potrebne USB kablove i uputstvo za instalaciju. Instalacija ne može biti jednostavnija, priloženu SIM karticu ubacite u modem, spojite ga na računar i automatski će se pokrenuti instalaciona procedura koja traje 20-tak sekundi, kroz koju vam se instalira i mala Telenor aplikacija. Odmah potom imate pristup mobilnom Internetu.

Telenor aplikacija obezbeđuje merenje protoka i daje indikaciju signala, te utroška pretplaćenog saobraćaja. Dodatno, tu je i SMS deo koji vam omogućava prijem i slanje SMS poruka preko vašeg računara. Na ovaj način pisana komunikacija postaje još brža i jednostavnija.

Kao što se da videti unutar prozora aplikacije, na lokaciji spajanja bio mi je dostupan 3G WCDMA pristup sa teoretskim maksimumom 3,6 Mbps (aplikacija prikazuje), a bar prema Telenoru pokrivenost 3G signalom je čak 40%.

U praksi, radi se o veoma brzom mobilnom Internetu koji je sa svojih 1,16 Mb/s na nivou ADSL 1-megabitnog paketa, odnosno osnovnog ADSL paketa koju nude svi “fiksni” Internet provajderi. Ono što je čak bolje od ADSL-a je brzina uploada koja nudi upload od 250 Kb u sekundi. Ping je 167ms što je bitno za gejmere, ali ovaj paket  i način pristupa nisu namenjeni online igranju.

Mobilno surfovanje u praksi

2 odnosno 3 Gb koji se nude uz pakete sasvim su dovoljni za proveru pošte i surfovanju Webom, uz poneki, ograničen download nekog fajla. U osnovnom paketu tako na raspolaganju imate oko 100Mb dnevno, ali se morate paziti pojedinih bogatih web aplikacija i “rich-media” sajtova.

Recimo, ako imate otvoren Gmail u nekom tabu, on vuče povremeno i po par kilobajta u sekundi – nije mnogo, ali zna da se nakupi. Osnovna YouTube stranica oduzme vam oko 250Kb, a samo jedan 5-minutni video klip sa YouTubea oduzeće vam čak 12 MB. Ako se vratite na pomenutih 100MB dnevno videćete da mobilni Internet ne služi za zabavu već isključivo za poslovne svrhe.

Kome je zapravo namenjen ovaj vid pristupa Internetu?

Jednostavno rečeno svima koji puno vremena provede na terenu, van kancelarije, a treba im pouzdan i brz pristup Webu, mogućnost provere  e-pošte, ali i masovnija SMS komunikacija.

Takođe, preporučio bih ga i svima onima koji nemaju telefon i mogućnost uvođenja ADSL-a, te takođe i onima koji su zbog tehnoloških prepreka “osuđeni” na modemskih 56k. A, da ne zaobiđem i Web-profije, kojima je Internet potreban na svakom koraku – uz minimalne troškove imaće Web u trenucima kada im nisu dostupni druge “putanje” do Weba.

Please follow and like us:

6 comments

 1. Bas sam pre nedelju dana pazario isti paket, zadovoljan sam kako radi.
  http://twitpic.com/29tfz
  Doduse, instalacija na OSX nije bas najsrecnije resena, potrebno je da skinete sa neta driver aplikaciju za OSX – zove se MobileConnect, tek ce tako raditi. Tamo gde se ja nalazim u vojsci – pokrivenost je dobra, ali opet ponekad je veza dosta nestabilna i puca – back to the dialup age ;).

  Takodje, ukoliko taj telenor modem koristite na OSX nemate mogucnost slanja SMS poruka, sto zanci da moram da izvadim karticu i ubacim je u telefon da bi proverio preostalo stanje na racunu – posto mi se iz nekog razloga MobileConnect zaglupeo i resetovao mu se brojac ;(

  Sto se tice odnosa cene PrePaid i PostPaid paketa, PostPaid je dosta jeftiniji, a kada kupite Prepaid paket uz koji dobijate modem u vlasnisvo moguce je uzeti i PostPaid karticu bez ugovornih obaveza – sto nije losa opcija za sve one koji imaju nesto vece apetite.

  Takodje dopuna prepaid paketa nije jos uvek najsrecnije resena, potrebno je da dopunite kredit negde na trafici, a onda da javite korisnickom servisu da je to internet dopuna kako bi vam prebacili kredit za internet.

 2. Fotomanijak:

  Takodje dopuna prepaid paketa nije jos uvek najsrecnije resena, potrebno je da dopunite kredit negde na trafici, a onda da javite korisnickom servisu da je to internet dopuna kako bi vam prebacili kredit za internet.

  Ovo nisam znao, baš neugodno rešenje, na tome moraju što pre poraditi. Generalno, super je ta svedostupnost, ali je cenovno i dalje daleko od neke Flat tarife.

 3. evo vec 3 meseca koristim Telekomov mobilni inernet,i kad se podvuce jako sam zadovoljan….brzina je kao u testu malo gore iznad(1.3mb/s-359kb/s) iako je reklamirano 3,6,a sad vec i 7,2 mb/s (doduse i kazu u reklami DO,al svi mi tu malu rec precujemo,a oni se drze toga ko pijan plota)….pokrivenost je ok,mada sam i koristio samo u gradovima UE,BG,SU,ali je signal znao jako da varira,pa cak i da se izgubi.mada istini za volju u poslednje vreme se i to popravilo te nema vise tih problema…instalacija je jako laka i brza,i ona sadrzi i merac signala,brojac potoka al nije bas pregledan kao Telenorov,ono sto mi se ne svidja je to sto je obracunska jedinica 100kb pa na mesec dana moze lako da se javi poveca razlika u onome sto potrosite i sto vam obracunaju,a kad se izbije preko mesecnog paketa cena je oko 3din/mb sto uopste nije zanemarljivo,ali i to se zna resiti,skine se jos neki progran za merenje protoka (npr. DU meter koji je jako pregleda sat/dan/nedelja/mesec/godina) i ostavis oko 5-10% “neiskorisceno” i to je to….otprilike fora kao i sa besplatnim min na bel/mix i slicnim tarifama….dok ste u granicama preplate sve ok,posle sledi klempanje…..
  ALI!!! kad se sve sabere…sve bolji i bolji signal,nize i nize cene…mislim da je ovo JAKO DOBRA STVAR i da ce biti jos BOLJA…ali i ne za one koji neznaju kad da stanu,tako da ce prava stvar biti kad ubace i flat opciju na mobilni internet

 4. Takođe, jako, jako pazite (pogotovo kod post-paid) Telenor interneta na potrošnju; info koji daje aplikacija je samo informativan; ako otkačite modem pa ga zakačite ponovo, svi brojači idu na nulu.

  To i kažu na sajtu – jedini merodavan način za proveru je SMS.

  Ako to ne znate, pa se posle dva besplatna meseca opustite i pustite surfu na volju, možete da završite sa računom od 24,000 dinara.

 5. Ja ga koristim evo nekih mesec dana i toliko me nervira da mi ponekad dodje da uzmem ovaj modem, odem u Telenor i razbijem ga tamo onome Olafu, ili kako se vec zove CEO, o glavu.

  Najmanje 5 puta u toku 60 minuta – veza MORA da pukne. Evo, upravo prije nego sam procitao ovaj tekst – pukla je dva puta u dva minuta. To me je nateralo da vidim sta drugi misle o ovoj usluzi. Mislim, sistem prikazuje da je povezan na Mrezu, ali protok je nula. Nije do snage signala (Novi BG), u to sam siguran. U ovakvim situacijama moram da se diskonektujem (traje citavu vecnost), pa da se ponovo povezem – i onda neko vreme, ako imam srece, radi kako valja. Ja sam, inace, iz Crne Gore, i dole koristim pripejd varijantu (takodje Telenor). Desava se isto da veza pukne, ali mozda jednom dnevno, u proseku.

  Nikada ne bih zakljucio ugovor na ovu temu – i nikada nikome ne bih preporucio da to uradi. Usluga je prosto katastrofalna. U stvari, toliko je katastrofalna da bih kaznio sve u kompaniji “Telenor Srbija d.o.o.” tako da MORAJU da koriste iskljucivo svoj mobilni Internet. Garantujem – zapalili bi sopstvenu kompaniju u roku od 72 sata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *