Mobilni Instant Messaging

Categories InternetPosted on

[imgo]http://img247.imageshack.us/img247/1663/msnst6.gif[/imgo]Većina nas u domenu mobilne komunikacije koristi opšte prihvaćene [b]SMS ili MMS servise[/b] koji su naspram svoje funkcionalnost i vrednosti – precenjeni (preskupi), a istovremeno svima nama na dohvat ruke je [b]mnogo jeftinije i efikasnije rešenje[/b] u vidu [b]mobilnih instant poruka[/b] ([i]mobilni Instant Messaging[/i]).

Sve što je potrebno za korišćenje mobilnih IM servisa su [b]GPRS/EDGE data pristup[/b] i bilo koji [b]mobilni uređaj[/b] (telefon, [i]Smartphone [/i]ili PDA) koji [b]podržava Java MIDP standard[/b]. Ukoliko posedujete PDA koji pokreće [url=http://www.microsoft.com/windowsmobile/default.mspx]Windows Mobile[/url] dovoljno je da registrujete nalog na [url=http://www.msn.com/]MSN-u[/url] i pokrenete [url=http://get.live.com/messenger/overview]MSN Messager[/url] u mobilnoj varijanti, koji dolazi preinstaliran sa sistemom, i počnete sa mobilnim [i]chatom[/i] sa bilo kog mesta [b]po ceni povoljnijoj od SMS-a[/b] jer se svaki preneseni bit tarifira kroz GPRS komunikaciju.

Ista stvar je i moguća na običnim mobilnim telefonima koji podržavaju [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Information_Device_Profile]Java MIDP[/url] [url=http://java.sun.com/products/midp/]specifikaciju[/url]. Možete instalirati bilo koju od brojnih dostupnih MIDP aplikacija (tzv. [i]midleti[/i]), među kojima ima i IM klijenata, a većina njih podržava[url=http://www.jabber.org/] Jabber protokol [/url]na kojem je recimo zasnovan i popularni [url=http://www.google.com/talk/]Google Talk[/url].

[h2]Mobilni GTalk[/h2][imgo]http://img282.imageshack.us/img282/452/mgtalk1tp1.gif[/imgo]Pored [url=http://www.google.com/talk/]desktop verzije Gtalka[/url], dostupna je i mobilna [i]opensource[/i] verzija ovog IM klijenta pod nazivom [url=http://mgtalk.sourceforge.net/]MGTalk[/url] (midp 2.0 platforma), kojeg možete [url=http://mgtalk.sourceforge.net/MGTalk.jar]preuzeti odavde[/url] (direktno usmerivši mobilni Web browser).

Za probu, instalirao sam [i]MGTalk [/i]na [url=http://www.www.personalmag.rs/blog/?postid=1202]HTC P3300[/url] (Windows Mobile 5.0) koji je kod mene na testu i na “običnu” [url=http://europe.nokia.com/A4142041]Nokiu 6020[/url]. I na jednom i na drugom aparatu, [b]aplikacija radi besprekorno[/b] i omogućava razmenu instant poruka po mnogo povoljnijoj ceni od SMS-a.

[h2]Dodatna mobilna IM rešenja[/h2]Na vama je samo da isprobate bilo koju od mnoštva ponuđenih gotovih IM rešenja, a u njih preporučio bih još i:
[list]
[*][url=http://jimm.sourceforge.net/]Jimm [/url]- klon ICQ-a za mobine uređaje
[*][url=http://jimmyim.berlios.de]JimmyIM [/url]- mobilni IM klijent koji simultano podržava više mrežnih servisa i protokola
[*][url=http://jmirc.sourceforge.net]jmIrc [/url]- mobilni Irc
[*][url=http://www.valhallachat.com/]Valhalla Chat [/url]- Bluetooth IM koji omogućava IM komunikaciju između uređaja koji podržavaju [i]Bluetooth [/i][/list]

Please follow and like us: