Malo o gorivu

Categories EkonomijaPosted on

nis
NIS-ov “hram”

U poslednjih godinu dana cene goriva u Srbiji "korigovane" su, naravno u 99% slučajeva na gore, bezbroj puta. Uzrok ovolikom broju promena je svakako i kretanje cene sirove nafte na svetskom tržištu, ali i nedavno podizanje neprimereno velikih akciza. Danas je cena goriva probila famoznih 100 dinara i stvarno se ne zna na kom će se nivou zadržati cene do kraja godine. Rešenje prema krajnjim kupcima je svakako smanjenje akciza, što su uvideli i neki u samoj Vladi (doduše tehničkoj i slabo funkcionalnoj).

Ali, nisam hteo o tome. Hteo sam da se osvrnem na kvalitet goriva koje se prodaje na pumpama u Srbiji. Ne znam kakva su vaša iskustva, ali ja sam empirijski ;) utvrdio da je kvalitet blago rečeno "šaren" i neujednačn, a da je gorivo generalno puno nečistoća i veoma slabog kvaliteta.

Evo i primera, sipao sam nedavno na NIS-ovoj pumpi i iznenadio se kad je ispalo da je prosečna potrošnja 14 litara (?!) na 100 km. Zatim sam za test, natočio na Europetrolovoj pumpi, te uz u proseku iste uslove i parametre vožnje u gradskoj vožnji potrošio oko 10 litara (?!) na 100 km.

Na kraju, najbolje se pokazalo gorivo na OMV pumpama, na kojima sada redovno dopunjavam rezervoa. U nekoliko merenja pokazalo se da se potrošnja "spustila" (odnosno približila onoj deklarisanoj) na oko 6 litara na 100 km. U razgovoru sa drugima, ispostavilo se da takođe dele slična iskustva. Zato, obratite pažnju gde sipate gorivo i kolika vam je potrošnja.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *