Dizajn informacija – Loš dizajn ubija?

Categories IA-UI-HCI, PolitikaPosted on

Da dizajn ne predstavlja samo šarenu lepu ambalažu i privlačne animirane web sajtove, već da je to ozbiljna humana delatnost koja može da utiče na pitanje života ili smrti velikog broja ljudi, govori i polemika koja je čak dospela do uglednog WSJ-a (Wall Street Journal) o dizajniranju dnevnih izveštaja raznih službi namenjenih Američkom predsedniku.

Različite vrste izveštaja, različitih službi i različitih stepena tajnosti svakodnevno dolaze u kabinet, bar formalno, najmoćnijeg čoveka na ovoj planeti. Ukoliko ove informacije nisu na odgovarajući način “upakovane”, odnosno ukoliko nema sistematizacije, dobre organizacije i apostrofiranja najbitnijih stvari, može doći do katastrofalnih nesagledivih posledica.

Upravo ovim problemom pozabavio se poznati web dizajner Greg Storey na sopstvenom blogu AirBag, gde je u jednom eseju o Arhitekturi Informacija izvršio redizajn jednog postojećeg dnevnog izveštaja namenjenog predsedniku.
Ono što se može videti iz redizajniranog raporta je to da centralno mesto sada zauzima identifikator upozorenja (uokviren crvenom bojom) zasnovan na vladinom sistemu stepenovanja potencijalnih opasnosti.

Dodatno, jasno je naznačio potencijalnu metu napadača, kao i samog agresora, te izvor informacija. Nadalje, upotrebom odgovarajućeg fonta određene veličine i pozicije informacije, te kraćim konciznijim pasusaima, dodatno je razdvojeno bitno od nebitnog.

Redizajnirani izveštaj
betterintelligence

Za razliku od ovog predloška, postojeći izveštaj je samo jedan “tekstualni zid”, kako ga je nazvao Peter Morville stručnjak za informacioni dizajn. Ovim izmenama, jednim pogledom na list papira dolazi se do najbitnijih ključnih informacija, dok se u suprotnom pre kraj čitanja celog teksta ne zna šta je bitno, a šta nije, te se sa većom verovatnoćom mogu desiti nedopustivi previdi.

Originalni izveštaj
declassified

Iako se IA-jem više bave interaktivni dizajneri, očigledno da štampane publikacije, koje su linearne u odnosu na nelinearni Web, imaju mnogo veću potrebu za IA redizajnom.

Please follow and like us: