Lenovo IdeaPad S10-3t kao iPad, pa i bolje

Categories HardwarePosted on

Tableti su (ponovo) u  modi, definitivno, ali tek nakon 7, odnosno 8 godina od prvog predstavljanja gotovog koncepta. U februaru 2003. pisao sam o novom trendu za Ekonomist magazin: “Možemo li očekivati da 2003. godina bude godina tabličnog računara? Prema grandioznom predstavljanju krajem prošle godine od strane Microsoft-a i velikih hardverskih proizvođača kao što su Dell, Acer, HP i Fujitsu-Siemens – Tablet PC trebalo bi da oživi posustalu kompjutersku industriju.

Kako se ispotavilo, te 2003. godine Tablet PC je stigao do tržišta, ali je odziv kupaca bio slab. Uzroci su različiti, ali po meni osnovni je bio nedostatak softvera koji bi u potpunosti iskoristio koncept Tablet PC-ja. Sada posle 8 godina Apple predstavlja iPad kako nešto “revolucionarno”, a u startu se radi o redukovanom Tablet konceptu readera.

IBM koji je i tada imao svog takmaca (i HP ima svog), i sada više nego odlično parira novim/starim konceptom novim modelim Touch TabletaLenovo IdeaPad S10 koji sam dobio na testiranje. Kao što je i očekivano od Lenova, već na prvi pogled kvalitetom izrade i materijalima ostavlja sjajan utisak.

Reč je mini Tablet PC-ju kreiranom oko 10,1-inčnog multi-touch ekrana koji u potpunosti možete da se zarotira, zahvaljujući slobodi kretanja od 180 stepeni u oba pravca, na poleđinu tako da zadnji deo ekrana (poklopac) pokriva tastaturu i onemogućava slučaja unos kada je računar u režinu unosa preko ekranske tastature.

Na njemu je integrisan Windows 7 namenjen tabličnim računarima koji podržava automatsku (preko akcelerometra) ili diktiranu (putem dugmića) rotaciju desktopa. Kada  se zarotira dobijamo famoznu, ali moćniju formu iPada koji može mnogo više nego za sada infantilni (tek će dobiti punu funkcionalnost) Appelov reader.

Ekran je rezolucije 1024×600 piksela, veoma oštar i veoma svetao, ali je malo neobična “poljosnata” forma (visina 600px) što donekle umanjuje radni prostor, a smanjuje i vidljivost web stranica po ekranskoj visini. Ipak, ceo računar možete zakrenuti a sa njim i desktop, tako da dovijate mnogo ugodniju formu e-readera.

To je uslovilo da se ispod ekrana mogu ugraditi nejaki stereo zvučnici, svi indikatori i dodatni tasteri za kontrolu prikaza i zvuka. Takođe, sa desne strane postavljena je mala chat kamerica za poboljšanje komnikacionih sposobnosti, a kako slaba snaga zvučnika nadoknađuje se odličnim Dolby Stereo audio izlazom.

Računar je zasnova na novom Atom procesoru, radi se o Atom N470 procesoru koji radi na 1,66GHz, a uz konkretno ovaj model dolzai 1G RAM-a i hard disk od više nego dovoljnih 250 GB. Grafika je integrisana Intel Graphics Media Accelerator 3150, ali u seriji ima i modela sa NVIDIA grafikom.

U upotrebi računar je sjajna mobila alatka. Fantastična tastatura donosi osećaj kao da radite na laptopu stanardnih dimenzija, a jedini “nedostatak” je manji prikaz usled manjeg ekrana što je super kompenzacija za izuzetnu prenosivost, ovog jedva 1,2 kg “teškog” mališe.

Takođe prilikom rada, u svakom trenutu možete koristiti kombinaciju unosa preko tastature i pritiskanja ekrana, a kako se radi o multitocuh ekranu možete koristi i dva prsta istovremeno – recimo za zumiranje slika. Ovaj Atom je dobar, doličnog odziva i podržava multitasking, tako da možete konkurentno raditi u više programa. WiFI, Bluetooth i, mikrofon i USB su standard, a tu je i zgodni čitač SD kartica.

Sve u svemu, sjajan mališa, istovremeno “veliki” PC, prenosnik i e-reader, i sve to po ceni od 52.028 dinara za koliko se može dobiti u PiN Computersu odakle je i stigao ovaj računar na test. Još utisaka nešto kasnije, nakon redovne upotrebe.

Please follow and like us:

4 comments

 1. Koja glupost od uređaja. Onoliko besomučnog tapkanja dok OS ili hardver prepozna šta korisnik želi da tapne daje potpuno drugo značenje reči “multitouch” :D

  Pošto si već spomenuo iPad, ovaj Lenovo izgleda reterdirano u poređenju sa onim. Ajde dizajn, nekome je to važno, nekome ne, ali da pritisneš dugme svaki put da bi rotirao ekran. Pa to je Windows Mobile tako radio pre 10 godina. Mogli su da reže to elegantnije. Barem se u 2010. zna kako.

  Odziv ekrana/sistema na onom multimedijanom delu…prvo neće da se skroluje, pa onda preleti 10 ikonica odjednom. Nazivanje ovoga odličnim odzivom, a ovog laptopa sjajnim mališanom je obmana čitalaca/kupaca.

  Ono što ljudi trebaju da shvate je da ako im treba punokrvni OS, da se drže miša i tastature, a ako im treba neki hibrid, opnda neka traže touch interfejsu prilagođene sisteme. U suprotnom se dobija beba Frankenštajn, poput ovog mališe.

 2. Nisi u pravu, to tapkanje je uslovnjeno navikavanjem na interfejs, za rotaciju ekrana ima akceleromer tako da to vrši automatski, a može i forsirano preko dugmića, sve ostale funkcije su dodatne, u osnovi radi se o netbooku.

 3. Problem kod svih tableta i jedini razlog shto nisu uzeli maha do sada (a postoje vec godinama) je shto se 99% njih nalazi na Windows OS-u. Windows OS nije pravljen za tablete i totalni je promashaj dodati mu multitouch i napraviti od njega tablet OS.

  Apple je mogao takodje da stavi OS X na iPhone/iPad ali je znao da bi to bio promashaj pa su praktichno radili nosi OS. Tablet i Android vec imaju smisla ali Windows nikako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *