Lancia Ypsilon 0,9 Twinair Gold – agilni gradski mališan

Categories Automobili, TechnoPosted on

Lancia Ypsilon sa nagrađivanim 0.9 TwinAir motorom koja mi je bila dostupna na testu je luksuzan mali auto, iznenađujuće povoljne cene, model koji prvi put nudi petoro vrata.

Gledajući eksterijer, Ypsilon je original sam po sebi i ne možete ga zameniti sa bilo kojim drugim malim auto (platforma, ovjes, mjenjači i motormobilom. Lancia svoj luksuz pokazuje prestižnijim dizajnom karoserije, te drugačijim dizajnom unutrašnjost sa puno većim spiskom serijske opreme.

Novi izgled odaje počast 60-tim i 70-tim godinama prošlog veka, kao i eleganciji i stilu tog vremena. Lancia Ypsilon dugačka je 384 cm tek nešto niže od proseka B segmenta, 167 cm široka i 152 cm visoka, uz međuosovinski razmak od 239 cm.

U prošlosti, luksuznu crtu Lancije nije pratila i puno kvalitetnija završna izrada u odnosu na Fiatove automobile, ali to se sada definitivno promenilo na bolje – enterijer je “zategnut” a centralna konzola je preuzela svu kontrolno-pokazivačku funkciju. U interfejsu se lako snalazi i nema potrebe za navikavanje, sve je jasno i koncizno. Upravljač je direktan i precizan sa dodatnim City modusom koji pojačava servo u gradskoj vožnji.

Sjajnu svar kod ovog modela čini motoristika i TwinAir motori, a ostatak motorike preuzet je doslovno od modela automobila marke Fiat.

Zahvaljujući malim snažnm motorima i agilnosti, nova Lancia Ypsion definitivno više nije samo “ženski” automobil, kakvim su ga etiketirali u prošlosti. Svojim karakteristikama to je “šminkerski” automobil ‘unisex’ stila u kojem se danas podjednako uspešno snalaze i žene i muškarci. Prosto je neverovatno kako se 0,9 Twinair motor zapremine samo 875 cm3 ponaša na putu, čim pređe 2000 obrtaja prosto eksplodira i tako vuče sve do 6000 obrtaja. Čak i kada je opterećen sa 4 odrasle osobe ne gubi agilnost.

I ta druga brzina je toliko “rastegljiva” da ga kroz grad možete voziiti samo u prva dva stepena. Ipak, komfor i smanjenje ionakominimalne potrošnje goriva donosi 3 stepen prenosa u kome se motor potpuno utiša. Kako je motorski prosto jako mali i blizu kabine u nižim stepenima prenosa i pri većem broju obrtaja čuje se specifičan reski zvuk motora, koji čak ima nekakav sportski prizvuk.

Ypsilon klasiran u kategoriju super-mini u praksi zapravo uopšte nije mali. Na prednjim sedištima je pregršt prostora, a skrivena zadnja vrata omogućavaju nesmetan ulazak na zadnja sedišta. Po visini i širini prostora ima sasvim dovoljno, dok razumljivo zbog svoj kratkoće nešto manje prostora u sedalnom delu ali sasvim dovoljno za gradske vožnje.

Ono što krasi ovu malu krstaricu je udobnost. Iako ima petoro vrata, a izgleda kao da ima troje, novi Ypsilon je spreman da ispuni sve želje. Zahvaljujući novim dizajnerskim rešenjima, telo novog Ypsilona je upakovano u skladno i elegantno, a istovremeno i energično pakovanje

Opet iznenađujuće, iako bi ste u prostoru prtljaga očekivali tek mesto za kreditnu karticu, Ypsilon u gepeku ima sasvim dovoljnu mesta za dve putne torbe ili celu nedeljnu nabavku u supermarketu.

Cena ovog modela Lancia Ypsilon 0,9 Twinair sa višim paketom Gold opreme (klima, bikolorna spoljašnost, svi vazd. jastuci, kožni volan sa komandama, grejani el. retrovizori, Start&Stop sistem, kvalitetni CD MP3 audio, putni računar…) vredne i uz ekološku subvenciju od 1000€ košta samo 11.960€, što je sasvim konkuretno u domenu premium gradskih automobila.

Automobil na test pozajmio
STOJANOV DOO,
http://www.stojanov.rs/lancia/

Stojanov d.o.o. Narodnog fronta 23B, Novi Sad
Tel: +381 (0)21 231-07-07
E-mail: office@stojanov.rs

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *